Signe Bådagård

Uppväxt i en stor musikersläkt härstammande från Jämtland. Senaste 10-ish åren mixat frilansjobb med musikstudier och ströjobb inom alla möjliga områden men främst inom modebranschen som alltid varit ett stort intresse. Tog examen från Kungliga Musikhögskolan 2018 och släppte min debutskiva förra våren, precis innan pandemin slog till. Då bestämde jag mig för att hoppa på sjuksköterskeprogrammet och förkovra mig inom något helt annat. Mitt i allt blev jag också mamma för första gången – något jag längtat efter hela livet.

Yrke: Sångerska (artist, kompositör och sångpedagog mm) och soon to be sjuksyrra 
Bor: Söderort, in Stockholm
Familj: Sambo och sonen Arthur född i september 2021
Instagram: @amnesigne
Spotify: Signe
Aktuell med: Just nu föräldraledig men jobbat extra som modell, musa och testpilot för Boob.

Hej Signe! Så kul att vi får göra den här intervjun med dig. Första gången vi kom i kontakt var när du var gravid och signade upp dig som testpilot för Boob på vår site. Sedan dess har du hunnit bli mamma till Arthur. Grattis!

Tack! Så cool grej att bli förälder. Man känner sig så mycket äldre och visare plötsligt. Och man är ju det också på något sätt. För mig personligen skulle jag säga att det innebär att jag har mer pondus och bryr mig mindre om vad folk kanske tycker och tänker om mig. Jag tror att jag blivit schystare mot mig själv.

MWL_Signe_amnings-bh_merinoull.jpeg

Du har ju en lång bakgrund inom musikbranschen som både sångerska, kompositör, sångpedagog och artist och hade gett ut din debutskiva bara ett par veckor innan pandemin slog till. Berätta vad som hände och hur dina tankar gick?

Alltså, när smittspridningen väl drog igång i Sverige så var jag ju (tillsammans med många andra antar jag) helt lamslagen. Jag tänkte att världens undergång var på väg. Så då ägnade jag faktiskt inga tankar alls åt att jag (tyvärr) inte fick dra ut och gigga med den nysläppta musiken, utan mer bara: vad är det som händer nu egentligen? Men sen tog jag och min kille (som också är musiker) tag i den nya ofrivilliga ledigheten som uppstod i kalendern och isolerade oss ett par veckor på mitt landställe och skrev ny musik istället. Jag funderade mycket på framtiden, trygghet och narcissism, hehe. Tänkte att om jag skulle skaffa mig en utbildning till, så måste det vara något som känns tryggt och stabilt jämfört med frilansarbetet, men också själsligt bra och totalt osjälviskt.

Med din bakgrund inom musiken och nu utbildning inom vården, hur ser framtidsdrömmarna ut?

Vilken dröm det vore att kunna arbeta deltid som syrra (kanske som barnmorska, en liten tanke jag har) sida vid sida med musikskapandet och helst med en fullt utrustad stor fet studio i trädgården där jag och min sambo kan husera övrig tid och skapa musik med våra vänner och kollegor. Jag hoppas att vårdlönerna fortsätter utvecklas i rätt riktning och att yrkesvalet inte måste innebära att man totalt sliter sönder sin kropp och sitt psyke som många tyvärr gjort nu under pandemin.

MWL_Signe_artist.jpeg

Du har ju jobbat en hel del inom mode och har ett stort klädintresse, har du några klädtips att dela med dig av till andra gravida eller nyblivna mammor?

Det var lite kul tycker jag, att utmana sin garderob med sina nya förutsättningar. Gå igenom vad som funkar och inte, kanske blir en tröja du inte använt på länge nya favoriten för att den just funkar asbra som gravid? De allra flesta ”vanliga” kläder går att använda trots graviditeten. Det man enligt min erfarenhet kanske behöver införskaffa tidigast är sköna gravidbyxor. Men strunta i att köpa de där fultajta obekväma stuprörsjeansen som oftast finns på gravidavdelningen, utan skaffa istället snygga sådana som går att använda efteråt också. Ska du bara köpa ett par - kör på några som passar både som ”finbyxa” och mjukisbyxa.

Under tiden som gravid och nybliven mamma har du hjälpt oss på Boob som provmodell, testpilot, fotomodell och allmän musa för vår kommande höstkollektion. Stort tack! Har du några favoriter i Boob-kollektionen du vill tipsa om?

Alla gravidbyxor. Under graviditeten bodde jag i  Once-on-never-off ankellång byxa med sydda pressveck för att de ser ut typ som kostymbyxor. Man känner sig dressad på ett sätt man inte gör i tights eller mjukisar, men det känns som mjukisar. Bästa av två världar. När det blev högsommar bytte jag ut dem mot cykelbyxor och olika sköna klänningar (som jag också kommer kunna ha nästa sommar eftersom de är amningsvänliga) – t ex ribbade klänningen Signe. Nu som icke-gravid, ammande och mestadels hemma i soffan så ääälskar jag Once-on-never-off lounge pants. Känns som att glida runt i ett moln. Älskar också (som alla andra) Boobs amnings-bh The Go-To BH, som jag har i alla färger OCH er BH i merinoull som sitter så sjukt skönt och håller värmen nu på vintern.

Vad har musik haft för betydelse för dig under graviditeten och som nybliven mamma?

Under graviditeten var det sommar och jag och magen hängde med pappan på turné. Så det var roadie-life och min son fick höra många fina konserter från magen. Nu som nybliven mamma så är det så spännande att jag liksom får återupptäcka musik som jag älskar, genom honom. Typ varje gång han hör en låt så är det ju för allra första gången. Arthur älskar musik och blir väldigt lugn när vi drar på en skiva och sjunger med. Eftersom jag själv är dotter till en musiker så vet jag också hur betydelsefullt det varit att få ”hänga på” som barn, på konserter och rep etc. Så vi tog med honom på första musikfestivalen (som hans pappa skulle spela på) när han bara var 11 veckor. Det gick jättebra :)

Brukar du sjunga för din son? Har han fått några specialkomponerade låtar tillägnade sig än?

Självklart! Jag har grävt i minnet efter vaggvisorna min mamma sjöng för mig och sett till att lära mig texterna ordentligt nu när jag själv blivit mamma. Tror min kille har skrivit flera låtar till Arthur redan och vi har en liten idé som vi kanske ska spela in tillsammans, alltså som en feature vilket känns kul. Vi har aldrig släppt något ihop förut, så det kanske blir en gemensam singel från mamman och pappan, vem vet.

Har du några life-hacks att dela som gör vardagen smidigare?

Skit i rutiner i början, det får komma sen. Njut av att dygnet får vara lite upphackat ett tag och passa på att vila när det funkar. När kvällsoron slår till – lägg en tunn filt över hans ögon och sätt på köksfläkten = zzzzz

Vad hoppas du föra vidare till din son?

Klyschigt kanske men det viktigaste är väl att han blir en empatisk och god medmänniska som fattar att alla människor är lika mycket värda och varför samhället behöver vara uppbyggt att se till alla olika slags behov. Sen hoppas vi ju självklart att han ska dela sina föräldrars stora intresse för musik, och vilja utforska det på sitt eget sätt. No pressure, hehe.

3 saker du inte vill vara utan som nybliven mamma?

1. Bärsjal/bärsele (hur GÖR man annars?!) 2. Min TV 3. Min kaffebryggare

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här >