Louise Sondlo

Namn: Louise Sondlo
Yrke: Personlig tränare och medgrundare av SPR Athlete Factory i Stockholm
Bor: Stockholm, Sverige
Instagram: @sondlo
Aktuell med: Som modell för Boob höst/vinter 2018 och med nyöppnade gymmet SPR Athlete Factory City.

Berätta lite om din resa och hur du har kommit att bli den du är.

Jag är en klassisk ”high school drop out”-typ som gått min egen väg. Jag har alltid velat mycket och har aldrig varit rädd för att kavla upp ärmarna och jobba hårt, men den traditionella skolan var aldrig något för mig. Jag hade svårt att koncentrera mig och ifrågasatte alltid lärarna. Jag hoppade av i gymnasiet och ströjobbade tills jag fick jobb i en musikstudio som 18-åring. Jag blev mamma tidigt då jag fick min dotter Mary när jag var 20 år. Mitt första riktiga ”vuxenjobb” fick jag på en pr-byrå som 22-åring. De var inriktade på mode och jag var modeintresserad, men också nyfiken på jobbet bakom kulisserna. Efter det följde nästan tio år av jobb som konsult på olika pr-byråer. Nånstans här föddes min andra dotter Charlie.

När jag kom tillbaka från mammaledigheten jobbade jag på Nike, vilket var ett drömjobb då ”streetmode” alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag både lärde mig och bidrog med mycket – innan jag gick in i väggen. Alla år av extremt högt tempo, konstant stress och få stunder för reflektion och återhämtning nådde tillslut sin kulmen.  Efter en längre sjukskrivning tog jag beslutet att sadla om helt och tillsammans med min partner Waldo Zapata startade jag SPR Athlete Factory, som är ett gym med fokus på funktionell träning och kampsport. 

Vilka består din familj av?

Mary 17 år, Charlie 6 år och min sambo Waldo, 42 år och en ny bebis på väg inom kort (när detta skrivs i juni 2018). Sen har jag en fantastisk mamma och storasystrar också.

Louise4.jpeg

Vad tänker du på mest just nu? 

Förutom att jag längtar efter att den här tredje graviditeten ska vara över, vem som kommer ut och hur vår nya tillvaro med ytterligare en familjemedlem kommer se ut. Jag tänker också mycket på det andra gym vi snart öppnar. Det är lite som att det ska födas två barn i samma veva!

I vilken miljö trivs du som bäst? 

Jag älskar miljön på vårt gym. Det är varmt, vänligt, peppande och utvecklande, både fysiskt och jobbmässigt. Jag har lyxen att få ha det som arbetsplats.

Du har två barn sedan tidigare. Hur har du upplevt den här graviditeten i jämförelse med de tidigare?

Förutom att jag kräkts dygnet runt den första tiden av alla tre graviditeter (med min äldsta kräktes jag ända fram till slutet) så är skillnaden stor. Den här gången har jag tränat mig igenom andra och tredje trimestern och fysiskt är skillnaden som natt och dag. Jag har inte ont nånstans, är piggare, har mer energi och är inte lika stor och tung.

Nämn tre saker du inte vill vara utan som gravid.

Perineumolja från Weleda, jag råder alla gravida kvinnor att inte rädas denna något intima massage. Träning, det är en lyx att kunna träna under graviditeten och jag önskar att det vore något alla gravida kvinnor hade möjlighet till. Tabletter för halsbränna, det ligger kartor i varenda väska, jackficka och krafsskål.

Vad har föräldraskapet lärt dig om dig själv? 

Att allt inte blir som jag tänkt mig, att jag är mer lik min mamma än jag trott och att det är ok att jag gör fel ibland. Helt enkelt att jag är mer sårbar än jag trott – och att det är ok.

Vad vill du säga till den som väntar sitt första barn? 

Njut, skynda långsamt. Allt har sin tid. Du är inte perfekt och kommer därmed inte vara perfekt som förälder. Förlåt dig själv för det redan nu, så slipper du vara så hård mot dig själv när smällarna väl kommer. Släpp in andra människor i ditt föräldraskap om du har möjligheten. Just i början kan det vara svårt att släppa taget om tvåsamheten och bubblan med sin bebis. Släpp in din partner, andra vuxna, vänner och familj så att du och din bebis har ett socialt stöd och nätverk runtomkring er. Ensam är inte stark.

Hur önskar du dig att världen ditt barn växer upp i ser ut?

Svår fråga. Öppnare, varmare, mer solidarisk. Jag önskar mina barn en värld där man skapar fler möten och upplevelser IRL och färre bakom skärmar och telefoner. En värld som månar mer om miljön och socialt ansvar. Och jag önskar dem en värld utan Trumps och Putins.

Du är utbildad i träning för mammor, vilka är dina bästa träningstips under och efter graviditeten?

Träna hellre korta stunder ofta än långa stunder sällan. Lägg extra krut på att stärka upp rygg och den djupa bålmuskulaturen. Var lite extra lyhörd, hur känns kroppen? Om man har möjlighet ta hjälp av en utbildad tränare som är specialiserad på just den här typen av träning tycker jag att man ska göra det. Det kan räcka med ett par gånger för att få koll på hur man ska tänka. Efter förlossningen är det viktigt att skynda långsamt, men vissa tror att de måste vänta ett år innan de får träna igen, så är inte fallet! Du kan börja lugnt efter 8-10 veckor, var bara noga med att dina separerade magmuskler har gått tillbaka. Knipövningar och promenader kan du göra så snart du känner att du har energin och orken. 

Vad hoppas du föra vidare till dina barn?

Positiv energi och en stor nyfikenhet på livet. Att vara snäll mot andra.

Vad står högst upp på din önskelista?

Just nu, att föda ett friskt barn och ha en okomplicerad förlossning. Annars drömmer jag ofta om att få tillbringa en längre tid utomlands med min familj.

Läs flera intervjuer med mammor vi gillar här!