Cinzia Chang

Namn: Cinzia Chang
Yrke: Butikssäljare på Acne Studios
Bor: Stockholm, Sverige
Instagram: @cinziac_
Aktuell med: Modell för Boob vår/sommar 2019 tillsammans med min son Erling

Berätta lite om din livsresa och hur du har kommit att bli den du är.

Jag är född och uppvuxen i en liten stad mitt i Taiwan som heter Caotun. Min äldre bror och jag är uppvuxna med våra föräldrar. Min mormor och jag har stått väldigt nära varandra eftersom hon tog hand om oss när vår mamma arbetade. När jag var 17 år flyttade jag till Taipei under fyra år för att studera på universitetet. Jag började löpträna varje dag under sommarlovet och fortsatte med den rutinen även efteråt.

Det var så jag träffade Björn, min nuvarande man. Han var en student från Sverige som besökte mitt universitet. En dag såg han mig löpträna medan han spelade fotboll så han kom fram och pratade med mig. Vi började dejta och samma år deltog jag i en skönhetstävling. Jag hade tur och vann titeln "Miss Republic of China" och senare var jag även med och tävlade i "Miss World 2013". Att delta i en så pass stor och påfrestande tävling fick mig verkligen att upptäcka många sidor av mig själv; de ambitiösa, självsäkra och tävlingsinriktade sidorna såväl som de sårbara, osäkra och svaga sidorna. Det hjälpte mig att hitta en självinsikt och att våga möta många olika saker senare i livet.

Jag flyttade till Sverige i december 2013 och två månader senare hade jag tur och fick jobb på Hollister som assisterande butikschef. 2015 flyttade Björn och jag till Boston under ett år på grund av hans studier och 2016 gifte vi oss i Taiwan och flyttade sedan tillbaka till Stockholm. Jag jobbade på Acne Studios under ett år innan vi fick vårt första barn. Jag är glad över de resor jag gjort i mitt liv. Idag ser jag mig själv som en stark, oberoende, positiv och utåtriktad kvinna.

boob-moms-we-love-cinzia-4.jpeg

Vad tänker du på mest just nu?

Min sons välbefinnande och hans utveckling. Han började gå för några dagar sen och han är bara tio månader och elva dagar gammal! Som mamma hoppas jag att det är okej att känna sig lite stolt.  Jag har även börjat förbereda hans ettårskalas. Tiden flyger iväg och innan jag vet ordet av har han vuxit upp till en liten kille! Hur som helst kommer han alltid att vara mitt fina barn.

Med en bakgrund i skönhetstävlingar som före detta Miss Republic of China är du ett riktigt proffs framför kameran. Hur var det att göra fotograferingen för Boob tillsammans med din son Erling?

Att vara med på fotograferingen för Boob kändes unikt och det blir ett minne för oss båda. Men jag hade även mycket funderingar som "Var min kropp tillräckligt snygg för en fotografering?", "Såg min mage fortfarande ut som en tömd ballong?", "Hur ser jag ut framför kameran just nu?" osv. Men när jag tänkte på att min kropp just hade skapat och fött en liten människa och att Boob är ett varumärke som verkligen hyllar mammor, så fanns det ingen anledning att tvivla på mig själv. Att ha min son nära mig gjorde också att jag kände mig stark, stolt och självsäker.

Jag var lite orolig för hur Erling skulle reagera inför den annorlunda omgivningen, men sen insåg jag att min närvaro gjorde honom lugn. Han känner alltid av vilket humör jag är på och reagerar därefter men jag hade gott om tid och var inte stressad. Han kände att vi gjorde någonting som var kul och jag minns tydligt hur glad han var framför kameran den där dagen.

boob-moms-we-love-cinzia-1.jpeg

Du är född och uppvuxen i Taiwan men bor med din svenske make och son i Sverige nu. Vilken skulle du säg är den största skillnaden mellan de två länderna både när det gäller att vara gravid och att bli förälder?

I Taiwan ser människor det mer som en skyldighet att bilda familj och bana väg för nästkommande generation. Därför tar de det mer eller mindre för givet att man bildar familj så snart man gift sig. Välfärdssystemet är inte så utvecklat i Taiwan så det är ganska dyrt att ha barn där. Många mammor väljer att börja arbeta igen bara tre månader efter att de fått barn. Mor- eller farföräldrarna eller en barnvakt tar ofta hand om barnet på dagarna under de första åren. Vanligtvis börjar barnen på förskolan vid fyra års ålder. Vissa yrkesverksamma föräldrar har till och med sina barn boende hos mor- eller farföräldrarna och träffar dem bara på helgerna. Att vara förälder i Taiwan är inte ett "fulltidsuppdrag" på samma sätt som i Sverige. Eftersom min son växer upp i Sverige uppskattar jag verkligen att jag fått ta hand om honom själv sen han föddes och att jag får spendera varje dag med honom. Det är en gåva att få se honom växa och lära sig mer för varje dag som går.

När Erling var åtta månader gammal flyttade vi hem till min familj i Taiwan under ett halvår. Min mamma arbetar fortfarande men på kvällarna kan hon rycka ut och hjälpa till. Det har verkligen varit skönt att få lite avlastning då och då. Erling är tio månader nu så han vill vara hos alla och är väldigt aktiv under varje vaken sekund. En sak jag gillar med Taiwan är att våra grannar älskar barn. Så fort vi kommer utanför dörren finns det alltid grannar där som pratar med honom och vill hålla honom. Även barn kommer förbi och knackar på dörren och vill leka med Erling.

Finns det några Taiwanesiska traditioner eller någon annat som är specifikt för Taiwan som du inte vill att din son går miste om när han växer upp?

Jag skulle vilja att Erling får uppleva firandet av det kinesiska nyåret. Det är ungefär som att fira jul här i Sverige. Vi har en stor fest med hela familjen och på dörrarna sätter vi upp röda teckningar som ska bringa tur och hälsa. Som barn fick vi alltid "lyckopengar" i röda kuvert från de vuxna. Det är årets höjdpunkt i Taiwan och jag längtar verkligen efter att få fira det tillsammans med Erling för första gången nästa år. Jag vill inte heller att Erling missar den traditionella ceremonin som kallas "zhuazhou". När man fyller ett år bör man ha en traditionell klädnad och välja ut ett objekt från flera stycken och varje objekt representerar en typ av karriär. Det första objektet han väljer ut kommer då att indikera vilken typ av yrke han kommer att ha i framtiden. Vi tar självklart inte resultatet på fullt allvar men det är ett roligt event för alla föräldrar. En annan tradition som jag tycker är viktig är den gamla kinesiska traditionen att hylla våra förfäder och besöka tempel. Jag önskar att min son alltid kommer att känna tacksamhet gentemot sitt ursprung och gentemot själva livet.

Nämn tre saker du inte vill vara utan i din vardag som förälder.

Vatten, hudlotion och läppglans. Sen jag blev mamma och började amma är jag konstant törstig och jag tvättar händerna så pass ofta när jag tar hand om min son så de blir väldigt torra. Jag har fortfarande inte tid att lägga en ordentlig makeup och att använda läppglans är det enda jag hinner ta mig tid till och det får mig att känna mig lite mer representabel... Så det här är de tre sakerna som jag alltid ser till att ha med mig till mig själv bland Erlings saker i skötväskan.

Vart är du mest lycklig?

Just nu är det överallt där jag kan vara med min taiwanesiska familj. Jag har väntat på att de ska få en chans att få träffa Erling. Nu när vi är i Taiwan gör det mig full av kärlek och lycka att se på när han får hela min familj att skratta. Att se honom skratta i min mammas eller mormors famn gör mig så varm i hjärtat. Lyckan kommer så lätt sen Björn och jag blev föräldrar. Det är fantastiskt. Tidigare letade vi alltid efter roliga saker att göra på helgerna men sen Erling kom är det ren lycka att bara stanna hemma och iaktta honom. Eller att gå till öppna förskolan och se honom leka med leksaker eller med andra små barn. Eller att bara ta en lång, skön sovstund tillsammans med honom. Att se honom ha kul ger mig så mycket glädje, det är som om jag är i full harmoni med allting och min son är bokstavligen hela min värld.

Ni är en familj som gärna spenderar tid i naturen. Har ni några tips eller favoritställen som ni vill dela med er av?

I Stockholm älskar vi att åka till Nacka naturreservat när vi längtar efter lite naturupplevelser. Det är enkelt att ta sig dit även utan bil och du kan bestämma dig för att vandra en viss sträcka. I somras när Erling var fem månader gammal tog vi en båt till Äpplarö i skärgården. Det var första gången vi campade med Erling och det var en mysig och oförglömlig upplevelse att sova i tält tillsammans i naturen. Ett annat ställe som vi verkligen gillar är Gömmaren naturreservat precis söder om Kungens kurva. Där kan man bada och det är en härlig plats att göra en halvdagsutflykt till på sommaren.

Vad hoppas du kunna föra vidare till din son?

Jag tror att det allra viktigaste att föra vidare till honom är mitt modersmål. Jag vill att han ska lära sig kinesiska och förstå kulturen där jag växte upp.

Hur önskar du dig att världen ditt barn växer upp i ser ut?

Jag skulle säga en omfamnande, inkluderande och icke-dömande miljö. En miljö där alla verkligen kan vara sig själva och där alla är medvetna om att varje individ är unik. När jag tänker tillbaka på hur min generation växte upp i Taiwan så var det en miljö där det fanns för mycket jämförelse vad gäller olika prestationer, som exempelvis skolbetyg. Jag vill att min son ska få växa upp i ett fritt samhälle, som Sverige! En sak till - jag vill även att han ska få växa upp nära naturen!

boob-moms-we-love-cinzia-ss19.jpeg

Vad står högst upp på din önskelista?

Det vore kul att få chansen att gå på opera, att se en balettföreställning eller gå på en konsert.  En helgvistelse på ett spa skulle också vara härligt. För du vet... efter att man blivit mamma kan man behöva lite avkoppling då och då!