Olivia Youngs

Namn: Olivia Youngs
Yrke: Bloggare, frilansskribent och mamma.
Kort om din bakgrund: Min bakgrund är att skriva om föräldraskap och hälsa. Jag började min blogg som ett utlopp för kreativitet men den växte till ett heltidsjobb
Hem: Just nu bor vi i en renoverad husvagn i bergen i Colorado, USA
Familj: Min man och jag har fullt upp med våra två små flickor (5 och 3 år gamla) och i maj får vi tillskott av vår tredje baby.
Instagram: @simplylivandco

Du är mamma till två, snart tre. Känner du dig som proffs på området nu?

Jag är inte säker på att det finns något sådant som en expert på moderskap – det är ett av de områden där jag hela tiden känner mig utmanad, på det bästa sättet. Men jag har definitivt lärt mig ett och annat under de senaste fem åren. Mest handlar det om att lära mig tålamod, både med mig själv och mina barn, att säga förlåt en massa och att låta mina barn utforska världen runt sig på nya sätt varje dag.

boob-olivia-ss19.jpeg

Vad funderar du på, på senaste tiden?

På sistone är jag uppslukad av alla babysaker! Det kommer vara nästan fyra år mellan den nya babyn och min nuvarande 3-åring, så jag känner mig lite rostig när det handlar om att ta hand om en baby. Jag ägnar mig åt att fräscha upp tekniken för naturligt födande, utrusta vårt lilla hem med allt vi kommer att behöva och försöker samtidigt låta bli att ta i för mycket. Det är tufft att vänta barn!

Du är för enkelhet, hela vägen. Berätta lite vad det betyder för dig och din vardag?

Det är jag! För mig handlar att leva enkelt om en total förändring i tänkandet, som i grunden påverkar de flesta val jag gör till vardags. Vår mest uppenbara, och senaste, förändring mot enkelhet var att bestämma oss för att flytta in i en husvagn och göra oss fria, både ekonomiskt och rumsligt, att resa och leva med mindre saker, som vi alltid velat.

Att leva enkelt betyder också att jag försöker vara så medveten som möjligt när jag handlar – vare sig det är nya kläder, mat, heminredning eller vad som helst, faktiskt. Jag letar rätt på alternativ som är etiska eller secondhand och tänker verkligen över om ett köp är ett  ”vill ha” eller ett ”behöver” innan jag spenderar pengarna.

Livet är inte enkelt, men att försöka få ett långsammare, enklare tempo i det jag kan styra över har varit så nyttigt för min familj och mig.

Du fokuserar på etiskt mode i din blogg och andra media. Vilka är dina bästa tips till andra mammor som vill göra hållbara val?

Det här skulle jag kunna prata om hela dagen;) Mitt största tips till någon, innan man kastar sig över etiskt mode, är att sakta ner. Gör listor över vad du verkligen behöver, skala ner den garderob du redan har och investera i kvalitetsplagg som håller för mer än en säsong eller två.

Etiskt mode är i regel dyrare än ”snabbmode”-motsvarigheter, så jag föreslår alltid att shoppa secondhand först (absolut det mest hållbara valet, tycker jag) och efter det att stödja etiskt producerade märken. För saker som mammakläder, som du bara kommer behöva en kort tid: leta efter secondhand-alternativ ELLER satsa på kvalitetsplagg (till exempel från Boob) som håller för långt efter graviditeten.

Slutligen, ta hjälp av människor som jag som älskar att researcha varumärken och har tillbringat oräkneliga timmar med att intervjua, mejla, skriva om och testa produkter från etiska varumärken. Jag strävar alltid efter att kurera min blogg till att vara en verklig resurs för människor och som ska göra etisk shopping lite mer tillgänglig.

boob-olivia-youngs-3.jpeg

Vilka är dina 3 bästa tips för att leva avfallssnålt?

Jag är inget proffs på att leva avfallssnålt, men jag har försökt att realisera små vane-förändringar som verkligen spelar roll med tiden. Här är mina bästa tre:

Ta med en återanvändbar vattenflaska och kaffemugg vart du än går. De flesta avfallskapande besluten fattar du när du är på språng och att ha med din egen mugg och flaska kan förhindra många av dem.  

Köp saker som är gjorda för att hålla. De flesta av oss slänger SÅ mycket avfall varje år, vare sig det är billigt gjorda kläder, inredning vi inte verkligen älskar eller spridda prylar som vi samlat på oss genom åren. Köp istället saker som inte kommer slitas lika fort (och återvinn dina kläder när du är färdig med dem!) och var extra kräsen när du skaffar nytt till hemmet eller garderoben.  

Ha dina tygkassar i bilen eller på cykeln. Vare sig du kör, promenerar eller pendlar till affären så kommer det faktum att du har dina tygkassar på en plats där du alltid ser dem och har dem redo se till att du aldrig glömmer dem igen.

Vad hoppas du att du för vidare till dina barn?

SÅ många saker, förstås, men jag hoppas att om jag gör en sak rätt som mamma så är det att lära dem, genom ord och handling, att de duger. Jag vill aldrig att de ska känna att de inte räcker till eller kämpa med jämförelser, så som många kvinnor gör idag.

boob-olivia-youngs-2.jpeg

Vilket är dina bästa tips till andra nyblivna mammor?

Ta hand om DIG också! Att få en baby är överväldigande och kräver en hel del anpassning och du känner dig nog självisk när du drömmer om egentid eller att få lägga lite tid på att ta hand om dig själv. MEN för att bli den bästa mamma du kan vara till din baby behöver du se till att du är frisk, utvilad och gör saker som får dig att känna dig som dig själv. Ge dig själv lite sinnesfrid så kommer resten falla på plats.

Säg tre saker du inte skulle vilja vara utan i ditt föräldraliv?

Det låter konstigt och inte nödvändigtvis föräldrarelaterat, men för mig är utlopp för kreativiteten avgörande för min mentala hälsa som mamma. Om det inte vore för min blogg och det här lilla jobbet, tror jag inte jag skulle vara den mamma jag är till mina barn. Naturen! Vi flyttade avsiktligt till ett pyttelitet, avlägset samhälle i bergen för att både min man och jag vill att våra barn ska växa upp i en miljö där de är fria att utforska, leka, smutsa ner sig och uppskatta naturen. Vi älskar att besöka städer, men för oss kommer hemma alltid vara där vi är omgivna av natur. Kan jag säga kaffe?;) För det har räddat min mentala hälsa mer än en gång.

Hur vill du att världen dina barn växer upp i ska se ut?

Det är läskigt att låta barn växa upp i dagens värld, men jag hoppas, åtminstone när det gäller mina flickor, att de växer upp till en värld som visar alla kärlek. Som föräldrar spelar vi en väldigt viktig roll när det gäller att skapa en sådan värld åt våra barn.

Vad står överst på din önskelista?

Jag är mycket för upplevelseshopping och kan inte komma på många ägodelar jag vill ha som jag inte har, så jag skulle säga att överst på min nuvarande önskelista är en familjesemester på någon tropisk och avslappnande plats när babyn kommit!

boob-olivia-bc-3.jpeg