Nana Sacko

Namn: Nana Sacko
Yrke: Natural dyer
Bakgrund: Född och uppvuxen i Sverige med en mamma från Danmark och en pappa från Mali. Har en bakgrund inom mode och har jobbat som materialkoordinator och designassistent. Nanas förkärlek för second-hand och naturlig växtfärg, ledde till att hon startade Sacko – en onlinebutik som säljer upcyclade och växtfärgade plagg.
Bor: Göteborg
Familj: Man Henrik och de två sönerna, Loa 4 år och Ayo 1 år.
Instagram: @shopsacko

nana-sacko-2.jpeg

Hej Nana, tack för att du ville prata med oss! Hur är det med dig?

Tack själv! Jag skulle säga att det är okej med mig, inte toppen, inte dåligt, men okej.

2020 har varit ett år av förändring för många – vad har det här året lärt dig?

Jag har främst lärt mig att aldrig ta nånting för givet, att uppskatta vad jag redan har och att påminna mig själv vad solidaritet betyder för mig. Jag är tacksam över min hälsa och uppskattar min frihet, nu mer än nånsin.

På ett mer personligt plan har jag känt att jag behövde ta hand om vissa känslor. Nu när #blacklivesmatter rörelsen och marginaliserade röster äntligen blir hörda har jag känt mig överväldigad av känslor kopplade till att vara en färgad kvinna som har växt upp i Sverige, och hur det har format mig till personen jag är idag. Det påverkade mig redan som tonåring och att bli mamma har gett mig ytterligare ett nytt perspektiv. Det har varit, och är fortfarande, ett känslosamt år för mig men samtidigt ett år som har gett hopp om att förändring är på väg.

Vad blir du inspirerad av?

Karisma! Människor som inte är rädda för att skilja sig från mängden och omfamna vem de är. Det finns inget som är mer inspirerande än att se någon som går sin egen väg istället för att följa andra.

När det kommer till kreativitet blir jag inspirerad av naturen, allt som är naturligt och äkta. Jag älskar textur och att jobba med händerna. Jag dras till neutrala och jordnära färger.

Du är en mamma som jobbar och du har ditt eget företag ”Sacko”. Kan du berätta mer?

Ja! Jag är mest mamma men under mammaledigheten började jag experimentera med naturlig färg på mina barns kläder och blev förälskad i den vackra processen. När jag blev mamma för andra gången kände jag mig väldigt bekväm i föräldrarrollen och fick ett större behov av att göra något för mig själv. Det ena ledde till det andra och det slutade med att jag lanserade min egen webshop @shopsacko som specialiserar sig på upcyclade och naturfärgade kläder.

Hur kombinerar du ditt jobb med att vara mamma?

Jag förstod ganska tidigt att jag borde undvika att göra för mycket på en gång. Att försöka jobba samtidigt som jag hade min barn omkring mig kändes inte så harmoniskt. Istället skapade det stress och en känsla av att inte vara tillräcklig för någon. Jag försöker planera min tid så bra som möjligt vilket just nu betyder många sena nätter. Men när jag jobbar så jobbar jag, och när jag är med mina barn, så är jag med mina barn – och ser till att vara helt i stunden.

Vad är dina tips eller rutiner för att hitta balans i livet?

Jag tycker små stunder av meditation är väldigt värdefullt i vardagen. Att öva på att djupandas i duschen, på väg ut eller precis innan jag lägger mig hjälper mig verkligen för att stressa ned och rensa mina tankar.

För att känna mig som mitt bästa jag behöver jag också vara fysiskt aktiv. Bikram yoga är det som har fungerat bäst för mig.

Låt oss prata mode – vilka är dina must-haves i garderoben?

Att investera i basics av bra kvalitet känns lyxigt och det hjälper mig att känna mig bekväm med mig själv.

Jag är ingen BH-tjej så att investera i den perfekta toppen har varit viktigt. Jag älskar min 24/7 BH från (perfekt namn förresten). Det mjuka lyocell materialet känns så skönt mot mitt känsliga hud, det är enkelt att komma åt för att amma och jag känner mig vacker i den djupa v-ringningen.

NanaSacko3.jpeg

Vad betyder hållbarhet för dig?

En livsstil och något man kan hålla sig till med ett långsiktigt perspektiv. För mig betyder det att uppskatta vad jag redan har, att sakta ner och minimera mitt egen konsumtion genom att bara investera i vad jag behöver och kommer att behålla för evigt.

Det handlar också om att skapa medvetenhet hos våra barn om hur våra beslut i livet har effekt på världen. Vi inkluderar dem i allt från att återvinna, vad vi äter, att välja second hand, hur och om vi reser och så vidare. Det är ett konstant jobb och tänkesätt om att inte använda mer än vad man behöver.

Du är en mamma till två barn – vad hoppas du föra vidare till dina barn när de blir äldre?

Jag hoppas föra vidare att man ska vara kärleksfull, accepterande och snäll. Jag hoppas också föra vidare vetskapen av att de är älskade och att de ska känna sig trygga i att välja det live som gör dem gladast.

Till sist: vilket råd skulle du ge blivande eller nyblivna mammor?

Försök lyssna på din inre röst och lita på att du vet hur du ska vara en bra mamma till ditt barn. Ge dig själv tid att komma in i rollen som mamma, lär känna ditt barn och dig själv under de nya förutsättningarna. 

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här!