Frederikke Glob-Toftsø

Namn: Frederikke Glob-Toftsø
Yrke: Influencer och konsult
Bor: I en etta i Nørrebro, Köpenhamn. Den är inte tillräckligt stor för min sneakersamling, men tillräckligt stor för min familj och för att kunna spela fotboll i vardagsrummet.
Bakgrund: Jag växte upp i centrala Köpenhamn med min mamma och yngre bror. Min kärlek och intresse för mode och lifestyle tog sin start när jag som liten satte ihop outfits av ärvda plagg och har utvecklats under åren i och med mitt arbete inom PR och marknadsföring, som frilansstylist och 5 år som ansvarig för damavdelningen och inköpare på Rezet Sneaker Store.
Familj: Min man Mark, vår 2-åring JJ, vår mini-pudel Winston och en bebis i magen som beräknas komma i januari 2021. Men jag hade inte kunnat klara mig utan min svärmor, mina föräldrar och 4 syskon, som alla är bosatta i Köpenhamn och är en stor del av vårt dagliga liv.
Aktuell med: Jag jobbar med mina egna kanaler (fredesblog.dk @fredesblog), gör bokkoncept för förlaget Grønningen 1 och gjorde nyligen en bok för Astropod (den största astrologipodcasten i Danmark) och Köpenhamnsbaserade siten To The Moon Honeys bok ”Baby Bump” som handlar om graviditet. Men viktigasta av allt är att jag bestämde mig för att jag inte ville att min son skulle gå på förskola, så de flesta dagar tillbringar jag tillsammans med honom. Vi går till våra favoritlekplatser, djurparken, träffar vänner eller läser böcker.
Instagram: @fredesblog

Fredesblog-2.jpeg

Frederikke, tack för att du kunde chatta med oss nu när du går i väntan på ditt andra barn. Hur håller du humöret uppe i dessa dagar?

Stickning, haha. Jag har börjat med stickning igen och det är mycket roligare att skapa saker i små storlekar. Jag ägnar mig också åt att heja på min syster som är med i Dancing with the Stars, så varje fredag sitter jag som klistrad i soffan med popcorn och godis, vilket har visat sig vara det perfekta sättet att fira helg nu när jag inte kan dricka vin. :(

Men också min man. Måste ge honom cred för att se till att vi alla får i oss mat och har rena kläder.

Vilka är dina bästa life hacks för att hitta balans i livet som egenföretagare och småbarnsmamma?

Familj och ett bra nätverk. Jag är nästan aldrig själv när jag tar hand om JJ och jag har investerat mycket i hans relation med hans mormor som jag litar på helt och hållet. Jag kan uppleva att det finns en föreställning om att man måste göra allt själv, vilket kan vara ganska stressande. Lösningen för mig, för att få ihop livspusslet, har varit att skapa ett bra nätverk runtom mig med människor vi litar på och som JJ känner sig trygg med. När det gäller arbete har jag skalat ned mycket och jobbar bara två dagar i veckan just nu. Det är den bästa prioriteringen jag någonsin har gjort och jag känner mig både tacksam och smart över det faktum att vi har lyckats organisera livet så att det faktiskt fungerar. Det har inneburit uppoffringar, som att ta semester i Danmark, att bo i en mindre och billigare lägenhet etc. Men i slutändan så är vi faktiskt lyckligare med mindre utrymme men med mer frihet och flexibilitet.

Du har nämnt att du strävar efter att bli mer hållbar - vad betyder det för dig just nu?

Jag utvärderar allt jag gör, hela tiden. Från det jag äter (preggo cravings ej inräknade), vad vi spenderar vår tid på, vad vi har för kläder på oss och hur och var vi spenderar våra pengar. Jag kommer nog aldrig bli en zero waste minimalist, men jag vill bli mer medveten om hur vi lever våra liv.

Din kärlek till sneakers är välkänd - vad är din hemlighet för att skapa en outfit utifrån ett bra par sneakers?

Jag startar nästan alltid med att välja sneakers, och efter att ha varit i sneakers-branschen i många år har jag nog blivit mindre konservativt när det gäller styling. Men tricket, enligt mig, är att matcha mina sneakers mes en outfit som lyfter dem – det kan handla om rätt skärning, ett par bra strumpor, en fin mudd eller rätt kjollängd tillsammans med ett par ankelhöga sneakers. Annars gillar jag helt enkelt bara ha kul och improvisera!

Förutom sneakers, vilka har varit dina basplagg under graviditeten?

Allt som är stretchigt - just nu tar jag inte av mig mina Once-on-never-off leggings. Det danska varumärket Nørgaard på Strøget gör ribbade T-shirts och klänningar som har varit en riktiga gardrobs-favoriter sedan jag var tonåring, och de sitter fint även med en bebisbula :).

Fredesblog-4.jpeg

Med tanke på din kärlek för mode, tror du att branschen kan bli mer hållbar?

Ja, absolut. Men det kommer ta tid och behövas påtryckning både från både toppen (politiker, stora marknadsaktörer och globala varumärken) och botten (konsumenterna). Men jag ser att branschen utmanar normerna och invanda mönster. Men vad du och jag kan göra är att investera i långlivade plagg, använda dem ordentligt och inte låta någonting gå till spillo.

Favorit sneakers genom tiderna?

När jag ser tillbaka i tiden så måste det vara min samling av New Balance 990 - från V2 till V4. De är klassiker för evigt. Men Nike Air Max 97 är en annan favorit. Jag gifte mig nästan i ett par silver bullets, haha.

Du bor i Köpenhamn, en stad känd för sin street style. Vilka är dina favorithäng för att spana på människor?

”Människo-span” bör alltid kombineras med bra kaffe och mat. Prolog i Kødbyen, Depanneur på Rantsauzgade, Mirabelle på Guldbergsgade och Sonny på Rådhusstræde är mina bästa tips för bägge. :)

Vad hoppas du ge vidare till dina barn?

Massor av kärlek och kunskapen om hur man lever ett medvetet liv.

Några tips för nyblivna eller blivande mammor som känner sig osäkra på resan framåt?

Det kommer att bli stort, fullt av kärlek och väldigt känslosamt. Välkomna alla känslor, prata högt om dem och tro aldrig att du är ensam. Be om hjälp.

Fyll också frysen med lasagne, be dina besök att ta med tårta (inte till sig själva, utan som du kan äta det när de ha åkt hem) och tacka ja till hjälp på dina och ditt barns villkor. Och till sist, läs gärna en bok om amning, det är så mycket arbete fast att det ser så enkelt ut.

Fredesblog-3.jpeg

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här!