Andrea Bergart

Yrke: Konstnär och designer
Bor: New York City, USA
Familj: Min make och jag har ett barn som heter Montague men vi kallar honom för Monty. Han är döpt efter den charmiga brittiska trädgårdsmästaren och författaren Monty Don! Instagram: @andreabergart

andrea-bergart.jpg

Bakgrund

Jag är en visuell konstnär och designer som bor i New York, USA. Jag växte upp i en förort till Boston, nära skogen i Maine men New York har varit mitt hem i över 11 år nu. Jag bor i en gammal stickningsfabrik där jag har min studio på bottenvåningen och min lägenhet på övervåningen. Jag skapar målningar och illustrationer som refererar till olika visuella traditioner, som t.ex. vävda textilier, urbant mode, linjer på basketplaner och geometriska former. Jag skapar också offentliga konstverk som till exempel målningar på cementbilar och segelbåtar. Nyligen gjorde jag en målning på en basketplan i Providence, Rhode Island. Förutom konst skapar jag också handväskor som är gjorda av olika sportutrustningar och som är tillverkad här i New York.

Du födde precis din första son - hur mår du?

Jag är trött! Att vara mamma är svårt och det är många känslor inblandade. Ena minuten är jag utmattad, överväldigad och på väg att börja gråta och nästa minut ler han och mitt hjärta rusar av ren glädje.

Du är en konstnär baserad i New York, kan du berätta lite om din bakgrund?

Jag har alltid gillat att skapa med händerna. Jag målar och ritar men skapar även större målningar vilket har tagit mig utanför min ateljé. Jag har målat på cementbilar, segel till segelbåtar och nu sist gjorde jag en stor målning på en basketplan. Jag jobbar även med textilier och med en speciell teknik som heter ”Solar Printing” vilket innebär att jag målar med UV-reaktiva färgämnen. Förutom detta skapar jag handväskor gjorda av bollar från bollsporter.

Andrea6.jpeg

På tal om konst, basket verkar ha en framträdande plats i några av dina senaste projekt (som den senaste ikoniska basketväskan) - kan du berätta för oss hur sport inspirerar dig i din kreativa process?

Jag gillar att hålla min kropp i rörelse - oavsett om det är att springa, ta en långpromenad med Monty eller att spela basket med mina vänner. Jag tror att aktivitet och rörelse inspirerar mig i mina kreativa processer, det håller idéerna igång och ger mig utrymme till att dagdrömma.

Vilka är några av dina favoritkonstnärer, moderna eller historiska?

En av mina favoriter är Niki de Saint Phalle! För ett par år sedan åkte jag till Tarot Garden i Toscana, Italien. Vilken upplevelse! Hennes ande var så närvarande, och som en nybliven mamma talar hennes verk till mig ännu mer idag. Kvinnor är kraftfulla - vackra skapare och varelser!

Som konstnär, hur påverkar din kreativitet dina garderobsval?

Jag brukar välja kombinationer som relaterar till mitt bildspråk. Jag tänker ofta på att blanda mönster, texturer och kontraster men i slutändan vill jag känna mig bekväm. Jag tar inte min personliga stil på för stort allvar.

Andrea5.jpeg

Vilka var dina bästa plagg under graviditeten och amningen?

Svarta gravidbyxor med stretch! Och töjbara plagg som jag hade sedan tidigare. Jag hade också många av min mans byxor på mig. :)

Hur inkluderar du hållbarhet i ditt dagliga liv och i konsten du skapar?

Jag tycker om när man byter och delar kläder med sina vänner. Ett redan älskat plagg är alltid speciellt.

Favoritplagg från vår nya kollektion?

Jag gillar de nya loungebyxorna och den svarta The Go-To BH.

Som nybliven mamma, vad för saker lämnar du aldrig hemmet utan?

Haha, jag går inte så långt hemifrån de här dagarna, men på mina långpromenader har jag alltid min ansiktsmask, pärlhalsband och en basker som jag fått av min kompis. Jag har även alltid hörlurar med mig eftersom jag alltid brukar lyssna på ”The Daily” eller en väns Spotify-spellista. Och vatten! Jag är alltid törstig!

Andrea1.jpeg

Har ditt jobb som konstnär påverkat dig som mamma?

Kreativiteten har absolut hjälpt mig att hitta på olika lekar och sånger. Det är kul att leka och vara fånig. Jag tror min son tycker allra bäst om just dom stunderna. Jag tror också, eftersom jag är en atlet, att det har hjälpt mig att förbereda mig för långa dagar med att ta hand om en ibland inte så nöjd bebis.

Vad ser du mest fram emot i år?

Varmare väder (!) och att ta med Monty på sin allra första resa till West Coast så han kan få doppa sina små tår i Stilla havet.

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här!