Pamela Bellafesta

Namn: Pamela Bellafesta
Yrke: Stylist
Bakgrund: Jag började jobba som showroom-assistent på en PR-byrå efter gymnasiet. Därefter gick jag vidare som modeassistent på ELLE och har varit modechef på tidningarna King och Sofis Mode. Idag arbetar jag som freelance stylist
Bor: I ett trähus från sent 30-tal i Pungpinan i Stockholm.
Familj: Sambo Andreaz, döttrarna Leonora 6 år och Cornelia 8 månader samt katten Småland 10 år.
Aktuell med: Stylar Pär Lernström som är programledare för svenska Idol. Är delägare i La Culture (www.laculture.se) där vi levererar väl utvalda och ekologiska viner direkt från gård hem till dörren.
Instagram: @pambellafesta och @paintbypam

Pamela, tack för att du och din dotter Cornelia ville modella för en dag med Boob! Hur får du som stylist och stilguru ihop garderoben och dina outfits med livet som tvåbarnsmamma?

Tack för att vi fick vara med, det var en ära att ni frågade! Jag blev tvingad till att tokrensa min garderob då vi har en vattenskada hemma och fick begränsat med utrymme. Det positiva med det är att jag endast sparat favoriter vilket lett till att det är så mycket enklare att klä på sig på morgonen. Jag jobbar med få plagg, en minimal färgskala och har endast sådant i garderoben som jag vet fungerar.

Vilka är dina bästa garderobstips under graviditet och amning?

Jag har använt er fina amningst-shirt i princip varje dag, har den i benvit och svart. Har kombinerat den till allt möjligt – med en skjorta öppen över, kavajer, koftor, overshirts eller bara som den är med ett par örhängen och jeans. Ett tips är att hitta en jeansmodell som fungerar när gravidkilon är kvar men som även kommer sitta fint när man är på sin normala vikt igen och alltså då ha jeansen något baggy. Min ultimata modell är Original denim från Totême. Sen bygger jag gärna upp min garderob med samma plagg fast i två färger. På så sätt kan man hålla sin silhouett och enklare jobba med det man har.

m-00148-5086-tofu-boob-imageaw20-pam_web_lowres_5.jpeg

Du har ett instagramkonto, @paintbypam, där du lägger ut ”tanketourettes i teckningsform”. Jag fnissar gott varje gång du lägger ut en post. Berätta om hur dina teckningar kommer till.

Åh tack vad roligt att höra! Jag har målat i hela mitt liv men haft en lång paus i och med massa jobb och barn. Suget har dock alltid funnits där men under senaste tiden har jag inte riktigt vetat hur och vad jag ska måla. Men nu när Cornelia kom och jag varit hemma mer så dök teckningarna plötsligt en dag upp i mitt huvud och det blev så tydligt hur och på vilket sätt jag ska måla. Det jag verkligen gillar med att få barn är att man ofta måste tänka utanför boxen, och att ha en sexåring får en att ännu mer tänka utanför sin ruta med alla frågor och tankar som de kommer med. Jag gillar hur hjärnan får jobba och tänka annorlunda och det har jag tagit med mig när jag målar. Jag behöver ofta brainstorma med mig själv för att komma fram till en teckning. Och har behov av att vara mycket för mig själv just för att få ”höra mina tankar”.

m-00106-5086-tofu-boob-imageaw20-pam_web_lowres_2.jpeg

Hur tycker du att livet har förändrats sedan du blev mamma?

Att gå från ett barn till två tycker jag inte var ett så stort kliv. Största skillnaden var att gå från inget till ett. Man prioriterar annorlunda när man får barn och man måste göra plats för dem i sitt liv vilket betyder att man måste gör uppoffringar på annat, så som hobbies, oändliga restaurangbesök, sena jobbkvällar och hänga med kompisar. Vilket är värt det varje dag i veckan såklart även fast jag kan sakna att DJ:a ända in på småtimmarna på någon technoklubb som jag gjort så många gånger före det att jag fick barn.

Har du några life-hacks att dela som gör vardagen smidigare?

Jag försöker hålla helgerna så oplanerade som möjligt för att få utrymme för spontanitet. För mig är det viktigt att ha dagar då hela familjen vaknar upp och känner efter vad man har lust att göra just den dagen. Om helgerna är lugna och ger en återhämtning så fungerar veckorna desto bättre. Nu under mamma-ledigheten när jag har varit hemma mycket så ser jag alltid till att ha förkokt quinoa i kylskåpet och färdigsköljd spenat och något protein, så att man kan göra en enkel lunch på under fem minuter (jag toppar alltid salladerna med hampa-frön då får man i sig Omega-3, dessutom ser det mycket lyxigare ut). Får man bara i sig bra mat blir man piggare och känner sig fräschare. Och man slipper sedan stressa med lunchen medan bebisen sover och kan äta samtidigt vilket har varit så mysigt.

Vad innebär hållbarhet för dig?

För mig är hållbarhet något som genomsyrar hela min vardag. Allt från en hållbar tid – se över vad jag måste ta bort för att inte behöva stressa, till vilken mat vi stoppar i oss till hur garderoben är uppbyggd. Jag jämför alltid min garderob med kylskåpet – det ska vara fräsch uppdaterad mat som man enkelt kan ta fram och få ihop något bra med.

Med din långa erfarenhet som stylist, moderedaktör och modebloggare, på vilka sätt ser du att modebranschen kan bli mer hållbar?

Fortsätta att upplysa konsumenter för att skapa medvetenhet. Hade önskat att plaggen i butik hade mer information än bara material och land. Att samtliga designers börjar jobba mer aktivt mot en hållbar produktion än att bara gömma sig bakom ”vi jobbar med en tidlös design”. Hållbarhet måste in i alla led.

Vad gör du när du får en stund över?

Klappar katten, ritar, går runt i trädgården och låter tanketourettsen flöda fritt. Får jag ännu en stund över så älskar jag att sitta på min veranda och läsa en bok. Får jag flera timmar över så går jag gärna på ett långt Ashtangapass på yogastudion Altromondo.

Pamela10.jpeg

Vad hoppas du föra vidare till dina barn?

Precis det min pappa gav mig – vardagsglädjen.

4 saker du inte vill vara utan?

Förutom min familj då. Yogan, spontana middagarna vi har med grannarna i Pungpinan, curl creme till håret (bäst är Noirs Poem of a Swirl) och promenader i Skogskyrkogården. Får jag välja en till? I så fall T-shirtar från Boob. :)

Vad står högst upp på din önskelista?

Jag skulle så gärna vilja besöka hotellet Killiehuntly Farmhouse i Skottland. Sen väntar jag på att min favorit overshirt från Stylein ska komma in i svart (har den i beige). Sist men inte minst önskar jag lugn och ro i huset, vi har haft så mycket otur med vattenskador etc så nu vill jag bara ha ordning så att tanketourettsen kan få ännu mer plats i mitt liv.

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här!