Alona Vibe & Kenneth Nguyen

Kenneth jobbar som inhouse-fotograf på Mercedes-Benz och med egna sociala kanaler @kennethnguyen och YouTube till exempel med content för Boob. Alona är föräldrarledig på deltid med Nova. När hon arbetar är det främst med uppdrag för Mero och nystartade Dulcet, samt med freelanceuppdrag relaterade till egna sociala kanalen @alonavibe.

Bakgrund

Jag, Alona, växte upp på landet en timme utanför Köpenhamn tillsammans med mina föräldrar och två bröder. Efter gymnasiet och ett år av resor runt världen, flyttade jag till Köpenhamn för att studera. Jag började fotografera i samband med mina studier och fick mina första kunder under tiden jag gick på universitetet. Idag har jag en master i IT men istället för att ta anställning bestämde jag mig för att arbeta som konsult på heltid och startade creative studio Mero tillsammans med min kollega Monica Steffensen.

Och jag, Kenneth, växte upp på Jutland men har flyttat runt och bott i nästan alla större städer i Danmark. Mina föräldrar kom båda som båtflyktingar från Vietnam till Danmark under tidigt 80-tal. Min karriär som fotograf startade 2007 när jag bevakade en våldsam demonstration, senare gick jag på en fotoskola men beslutade mig för att hoppa av för att ta vara på jobbmöjligheter som hade dykt upp. Jag har nu arbetat som freelance fotograf i över mer än 10 år med kunder som Mercedes-Benz, Netflix och Adidas.

Hej Alona and Kenneth! Ni är det första paret i vår artikelserie så vi får kanske kalla den ”Couples we love”. Stort tack för at ni vill ta er tid att prata med oss. Ni har ganska nyligen blivit föräldrar till er fantastiska lilla Nova. Hur känns det?

Stort tack för att ni vill ha oss med – vi är superexalterade över att få vara en del av den här intervju-serien! I stort trivs vi verkligen med det nya livet som en familj om tre. Men att bli förälder är såklart en otroligt stor omställning som påverkar alla delar av livet. Det kan stundtals vara utmattande speciellt när den lilla kämpar med att komma till ro och somna. Men i stort sett varje dag frågar vi oss själva varför vi väntade ”så länge” med att ta steget.

AlonaKenneth1.jpeg

Är det några tidiga föräldrar-erfarenheter som har överraskat er än så länge?

Flera, för att ta två exempel: för det första, hur kort den första nyfödda fasen faktiskt är. Nova var ”medveten” och kunde hålla uppe huvudet redan efter 3-4 veckor, och innan vi visste ordet av var hon mera av en bebis än nyfödd. För det andra, hur mycket tid man spenderar med att få bebisar att somna. Man vaggar, vankar och sjunger 2/3 av dagen – i alla fall i vårt fall.

Om vi backar bandet lite, berätta lite mer om hur er kärlekshistoria startade. Hur möttes ni?

Vi har känt varandra i 9 år och vår kärlekshistoria kan delas upp i två kapitel. Del 1: Vi ”möttes” via Instagram 2012. Nuförtiden kanske det låter helt normalt men på den tiden var det inte alls vanligt eftersom IG var en ganska okänd app bland många andra. Vi la lite flirtiga kommentarer på varandras bilder (fanns in DM på den tiden), tills vi en natt stötte på varandra av en slump nere på stan. Ett par veckor senare tog vi en promenad och det slutade med att vi dejtade i 6 månader. Det var lite dramatiskt, haha, ja det var inte riktigt läge för oss, så vi splittade. Del 2: Några år efter att vi hade delat på oss möttes vi på nytt av en slump under en cykeltur i Köpenhamn och började prata på nytt. Den här gången kändes det helt rätt och vi blev ett par igen ganska omgående. Åren som följt efter det har vi arbetat och rest tillsammans, och efter 4 år som par fick vi vårt kärleksbarn, Nova.

AlonaKenneth9.jpeg

Som en familj bestående av frilansare som ofta arbetar tillsammans, hur delar ni upp livet mellan arbete och föräldraledighet?

På grund av karaktären på våra jobb så har det kanske varit lite mer flytande och utan någon direkt plan i jämförelse med hur det kanske kan se ut för andra familjer. Baksidan med frilansarbete är att det kan vara svårt att planera i förväg så vi visste att vi skulle behöva vara flexibla och justera under vägen. En fördel, å andra sidan, är att man har möjlighet till stor flexibilitet. Så även om Alona har varit föräldraledig på heltid de första 6 månaderna, eftersom Nova primärt har ammat, så har jag, Kenneth, kunnat arbeta en hel del hemifrån mer än vad som kanske är möjligt för de flesta. Nu när Nova även har börjat äta lite vanlig mat tänker vi båda ska kunna arbeta deltid och täcka upp för varandra.

Alona, du har varit väldigt transparent med dina hormonsvängningar i samband med Novas födelse. Vad gjorde du för att ta hand om dig själv? Har du några tips du vill dela?

Jag brukar ta mig tid att duscha längre än 5 minuter, och så försöker jag fokusera på att vara medveten om min andning minst en gång per dag, och går till sängs tidigt – det här tillsammans hjälper mig att hålla mig grundad.

AlonaKenneth2.jpeg

Om vi dyker ned lite mer i graviditeten, förutom era uppenbara fysiska olikheter, hur upplevde ni båda den tiden i livet?

Det är svårt att separera kropp och själ när man pratar om erfarenheten av en graviditet tycker jag (Alona), eftersom jag också tror att hur du mår fysiskt har en stor påverkan på hur man upplever resan mentalt. Vi var lyckligt lottade och hade en okomplicerad graviditet utan graviditetsbesvär eller andra komplikationer. Så för det mesta hade vi det mysigt och ägnade oss åt att föreställa oss hur vår bebis skulle bli. Vi tyckte båda att tiden gick så fort och vi hoppas att vi får förmånen att en dag få uppleva det igen!

Givet den osäkra värld vi lever i, hur balanserar ni lyckan av att vara nyblivna föräldrar mot förändringarna i världen?

2020 var ett tufft år, minst sagt, med covid-19 som drivande faktor vad gäller förändringar. Det var också det bästa året någonsin för oss på ett personligt plan då vi fick bli ”mamma” och ”pappa”. Det finns såklart mycket negativa baksidor men vi har bestämt oss för att föröka se det som är positivt i det hela. En solklar uppsida är att det är helt legitimt att vara en hemmasittare, vilket passar perfekt när en nyfödd bebis har landat i familjen. Den där första tiden kräver att du saktar ned, håller dig hemma och bara ”är” med din nya lilla människa och det är så mycket enklare att göra det när hela världen, även utanför din baby-bubbla, slår av på tempot. Helt ärligt så har vi alltid föredragit att vara hemma framför att gå ut och festa men bara det faktum att vi nu har blivit tillsagda att stanna hemma har tagit udden av stressen och tillåtit oss att njuta fullt ut av de små sakerna i vardagen som föräldrar.

AlonaKenneth10.jpeg

Vad hoppas ni båda på att föra vidare till Nova?

Hög emotionell intelligens och känsla för sitt egenvärde, så att hon kan möta livet och människor med godhet, empati och nyfikenhet.

Har ni några tips eller life hacks som ni vill dela med er av till andra blivande eller nyblivna föräldrar?

Det kanske låter som en kliché, men lita på din egen intuition och dina egna instinkter. Det finns ingen karta för livet med barn. Och var inte rädd för att be om hjälp av nära och kära – de älskar att få hjälpa till. Det finns ett gammalt afrikanskt ordspråk ”det krävs en hel by för att uppfostra ett barn”, det stämmer. Vi bad Alonas mamma att bo med oss den första veckan efter att Nova hade fötts. Hon lagade näringsrik mat, höll det städat och tog hand om Nova när jag behövde ta en tupplur. Det var en fantastik gåva att få och en väldigt speciell tid att dela med henne.

Har ni någon önskan inför 2021?

God hälsa… och att kunna krama våra vänner utan oro.

AlonaKenneth6.jpeg

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här!