Opokua Britton

Jobbat som sjuksköterska sen 2009 och doula sen 2019. Det ena jobbet har influerat det andra. Födde första barnet på SÖS och lärde mig en hel del. Den erfarenheten tillsammmans med vad jag sett och lärt mig under åren som doula fick mig att vilja föda andra barnet hemma. Älskar att laga mat och har bland annat lagat postpartumkassar vilket jag förhoppningsvis kan börja med efter föräldraledigheten igen.

Yrke: Sjuksköterska, doula, hypnobirthinginstruktör, poddare
Bor: Just nu i Portugal men annars i Söderort i Stockholm
Familj: Man, två biologiska barn och ett bonusbarn
Instagram: @curlydoula
Aktuell med: Boken Föda, podden Okrystat-med Asabea och Opokua, webbkurs (Hypnokurs.se) och skriver en ny bok. Och så är jag föräldraledig.

Hej Opokua, så kul att vi får göra den här intervjun med dig. Stort tack för att du tar dig tid att prata med oss och att du vill dela med dig av vem du är. Sedan i våras är du tvåbarnsmamma, stort grattis! Hur mår du och din familj? Och har du och din partner upplevt den omtalade tvåbarnschocken?

Det är väl upp och ner som för de flesta, men generellt så skulle jag säga att vi alla mår bra. Jag tyckte det var förvånansvärt lätt med ett barn så jag var verkligen redo att gå rakt in i tvåbarnsväggen, men de flesta dagar tycker jag att det går riktigt bra. Jag har haft bra stöd runt omkring och jag och min man är ett bra team. Sen förändras det hela tiden ju äldre båda barnen blir.

MWL_Opokua-Britton_Portrait.jpeg

MWL_Opokua_Britton_2-image.jpeg

Du är så inspirerande och har otroligt många bollar i luften. Du är bl.a. mamma, partner, influencer, författare, doula och gör podcast. Wow! Hur prioriterar du det som är viktigast för dig?

Det va fint att höra. Ibland känns det som att jag jobbar i ett vacum så blir alltid positivt överraskad när någon säger att jag inspirerar. Men prioritering är inte helt lätt alla gånger. Jag vill alltid försöka prioritera mitt välmående först så jag har energin för allt annat. Barnen, sen min partern, sen resten. Jag tycker ju att mina jobb är väldigt roliga och ger mig energi så att jobba är i många fall ett sätt att ta hand om mig själv. Det blir liksom en bra loop. Sen har jag blivit bättre på att säga nej när jag känner att jag inte orkar eller har lust med saker. Det underlättar mycket.

Inte minst arbetar du ju som vi nämnde som doula och du gör mycket ihop med din syster Asabea, bl.a. er podcast Okrystat. Hur kommer det sig att ni båda valt samma bana och hur är det att jobba ihop med sin syster?

Det är väl inte riktigt samma bana, men inom samma område. Syrran är ju barnmorska och jag är sjuksköterska och doula. Just den medicinska delen ligger nog lite i vår familj. Men just födandet hittade jag nog när jag själv födde barn och sen blev tillfrågad att närvara vid mina systrars födslar samt min bästa väns. Jag saknade jobbet inom palliativ vård och känslan jag fick när jag stöttade och var närvarande vid en födsel var samma känsla jag fick när jag stöttade och närvarade när någon gick mot döden. Det är verkligen en otrolig gåva att få ta del av livets ytterligheter.

Vad är det bästa med att vara doula?

Att man gång på gång får uppleva människans magi. Det är så otroligt mäktigt. Sen är det så underbart att få vara med och göra upplevelsen till något fint. De flesta minns ju en födsel hela livet så det är ju verkligen något man vill minnas med glädje.

Som doula, vilka tips vill du dela med dig av till förstagångsföräldrar som har resan framför sig?

Fundera på hur du vill ha det. Skriv ner, prata med den eller dom som skalla vara med på födseln så ni har en gemensam plan. Gör även en plan för den första tiden efter barnet är fött. Fundera på vad du behöver för att känna dig trygg, var infomerad om dina rättigheter och lär dig om kroppen och hur otrolig den är och vilka verktyg du redan har inom dig.

Du och din familj flyttade till Portugal i höstas. Så spännande, berätta mer!

Vi tågluffade tillsammans med Asabea, hennes son och mina föräldrar från Stockholm till Madrid, vilket var helt fantastiskt. Sen tog vi en buss till Lissabon. Nu har vi bott i Ericeira, på Azorerna och har precis landat i Tavira innan vi spenderar de sista månaderna i Lissabon. Det är så kul att få åka på ett sånt här äventyr med min familj. Vi har umgåtts mer än någonsin och upplevt så mycket tillsammans. Att resa med barn är verkligen något jag kan rekommendera.

Hur har livet förändrats iom flytten? Och hur ser framtidsplanerna ut?

Den stora skillnaden är att det inte finns lika mkt distraktioner. Jag har jobbat betydligt mindre än jag gjorde första delen av min föräldraledighet och vi har ju inte samma sociala nätverk så vi umgås mer med varandra vilket är trevligt. Nästan jämnt haha! Framtiden försöker jag komma fram till hur jag vill att den ska se ut. Men det blir nog mitt sjuksöterskejobb, doulande, fortsätta podda, hålla kurser med syrran, skriva en till bok och om tid finns, laga lite postpartummåltider till nyblivna föräldrar.

Vi är så glada att du och din bebis ville vara med som modeller för oss på vår senaste imageplåtning, stort tack! Vilka plagg har varit dina favoriter under graviditet och amning? Något du inte skulle klarat dig utan?

Mitt absolut bästa plagg är er Fast Food Elevate Bra - Small band. Enda bhn jag använder just nu! Har även använt fleecetröjan i ull mycket. Skönt när man är ute och man inte behöver lyfta upp allt för att få fram bröstet i kylan.

Som tvåbarnsmamma, vad för saker lämnar du aldrig hemmet utan?

Bärdon. Ringsjal, eller vävd bärsjal nu när min son är lite tyngre. Trikå när han vägde under 7 kg.

Och till sist, har du några bra life-hack att dela som gör vardagen smidigare?

Just att bära har hjälpt en hel del. Nu när jag har två mindre barn så behöver jag ofta armarna fria. Sen är mitt barn ett stort fan av närhet så han är nöjd i min famn och då underlättar det att han sittter på plats så jag slipper bära tungt och länge. Sen tycker jag amning är ett hack, iaf för oss. Maten är alltid redo, näringsrik och rätt temperatur. Plus att det underlättar nattning, bidrar till oxitocinduschar för oss båda och en massa närhet

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här >