Emma Gullström

Namn: Emma Gullström
Yrke: Content creator sociala medier och stylist
Kort om din bakgrund: Har pluggat marknadsföring och företagsekonomi och jobbat som Head of branding and business development hos Isabella Löwengrip och arbetat som konsult inom varumärkesstrategi och content creation.
Bor: Lägenhet i Stockholm, Sverige
Familj: Dotter Billie och sambo Joseph
Aktuell med: Mammaledig med Billie, 5 månader
Instagram: @ofemma

Du är nybliven mamma sedan fem månader, om och hur tycker du att livet har förändrats?

Livet har verkligen förändrats, samtidigt som det knappt märks av för det känns så naturligt. Förändringen är heltklart till det bättre. För mig är barn meningen med livet, vi vuxna har så mycket att lära av de små, som vi tappat på vägen. Att se världen genom ett barns ögon är magiskt.

emma-gullstrom.jpg

Hur upplevde du din graviditet?

Tyvärr var min graviditet hemsk, jag var extremt illamående och hade graviditetsmigrän nästan hela graviditeten. Vid vecka 30 började det lätta men då kom foglossningen och smärtsamma åderbråck istället. Jag vill gärna ha fler barn i framtiden men jag är väldigt rädd för att behöva gå igenom en sådan graviditet igen. Jag var sjukskriven och kunde knappt göra något, förlorade mig själv helt. Men värt var det ju, kan jag säga så här i efterhand med min dotter i famnen.

Nämn tre saker du inte vill vara utan som nybliven mamma?

En riktigt skön amnings-bh som man kan ha dygnet runt, det är ett måste och bekväma, gärna löst sittande, kläder som det är enkelt att amma med. För mig handlade de första månaderna om att göra vardagen så enkel och bekväm som möjligt så att allt fokus kan gå till den nya lilla människan. Det sista och kanske viktigaste jag skulle säga att man behöver som nybliven mamma är en stöttande partner, skaffar man barn ensam så kanske man har en mamma/pappa eller kompis som kan finnas där. Att vara gravid och gå igenom en förlossningen är en omställningen utan dess like, hormonerna flödar och känslorna likaså, att det finns någon där och kan stötta, peppa eller bara lyssna var för mig otroligt viktigt.

Ni har precis kommit hem från er första resa med Billie. Vad var den största utmaningen och /eller överraskningen att resa med ett litet barn?

Att resa med Billie gick över förväntan, men det krävdes en del planering och att man försöker förutse det oförutsägbara så man är beredd. Jag undviker gärna onödig stress och med lite planering kan man komma en lång väg, sen har väl jag en släng kontrollbehov hehe. Men om något skiter sig, vilket händer, så är det bara att acceptera och göra det bästa av det, måste säga att man blir väldigt uppfinningsrik som förälder! Om jag ska nämna en utmaning så är det att packa lätt men samtidigt få med sig allt, känns som omöjlig ekvation, men det löste vi genom att lägga till ett incheckat bagage.

Vilka är dina bästa packtips för en sommarsemester med bebis?

Solen är så stark för de små så parasoll med UV skydd, UV filt, UV keps med tyg för nacken, svala bomullskläder och vätskeersättning är några saker som är viktigt. Om man ska flyga så tycker jag det var smidigtmed bärsjal/bärsele. Något som ofta glöms när man flyger är ombyte till en själv, det blir lätt en liten kräkning iknät och då är det skönt med ombyte. Och till mamman så är en sval klänning med amningsfunktion en riktig hit!

Edited-09072.jpeg

Har du något smultronställe du längtar efter att visa ditt barn?

Jag växte upp på Mallorca så den ön har en väldigt speciell betydelse för mig, jag vill ta med Billie dit och visa all den vackra naturen. Men sen ska det bli otroligt kul att visa Billie Sverige, vi har ju otroligt vacker natur vi med. Den svenska skärgården är ju svårslagen!

Du och din sambo Joseph, som är fotograf, arbetar ofta tillsammans. Hur har ert samarbete påverkats av att ni nu även har fått barn?

Vi har blivit ännu mer sammansvetsade skulle jag säga, vi har otroligt kul ihop och bollar mycket idéer, nu med ett gemensamt barn har vi blivit bättre på att lyssna in den andre. Vi lever mer i symbios nu än förut och visst är vi otroligt trötta med bara några få timmars sömn men än så länge har vi inte tagit ut det på varandra haha, hoppas vi aldrig börjar med det!

Med en bakgrund som stylist, hur tänkte du kring kläder som gravid?

Jag försökte tänka långsiktigt, att de gravidplagg jag köpte även skulle funka sen när magen var borta. Min uniform under graviditeten var sköna byxor eller tights och en oversized skjorta samt klänningar. Jag använder alla de plaggen fortfarande, just nu i skrivande stund sitter jag tex i Boobs gravid tights, så otroligt sköna och de sitter fortfarande snyggt!

Vad är hållbarhet för dig?

Att tänka långsiktigt och ha en kretslopps-tänk, har du tröttnat på ett plagg så sälj det eller ge det till en kompis. Jag har även blivit mycket bättre på att kolla på material, ju bättre material ju längre lever plagget. Jag har kunnat ärva en del av min mammas gamla plagg som hon hade i min ålder och det är så häftigt. Det gäller att ta hand om plaggen, jag vill tex bli bättre på att sy, just nu hjälper min farmor mig att laga de plagg som gott sönder i en söm eller så. Mitt mål är att kunna göra det själv så att jag kan laga Billies kläder sen när hon börjar springa runt och kläderna slits.

Vad hoppas du föra vidare till ditt barn?

Hm, stor fråga! Men jag hoppas föra vidare en nyfikenhet, nyfikenhet av världen och människor. Jag tror att mycket av det hat vi ser idag mellan folkgrupper grundar sig i en okunskap och rädsla. Förståelse bygger broar, och för att förstå varandra behöver vi vara nyfikna.

Hur önskar du dig att världen ser ut som ditt barn ska växa upp i?

Oj, det är så mycket ont som händer i världen just nu känns det som så det finns mycket att önska. Världsfred vore ju fint, kan jag beställa det? Jag önskar även en renare värld, renare luft och renare hav.

Vad står högst upp på din önskelista?

Nummer ett på den listan kommer alltid vara att Billie är frisk och lycklig. Hon var lite hängig i några dagar nyligen och det finns inget som gör så ont i mammahjärtat än att se sin lilla bebis må dåligt.