Asabea Britton

Just nu är jag föräldraledig och nybliven tvåbarnsmamma. Större delen av min tid ägnas åt det. Jag håller även igång på min instagram och blogg där jag strävar efter att folkbilda och dela med mig av mitt föräldraskap. Modell för Boob våren 2021. Uppväxt i Stockholms innerstad men har också bott i perioder i Ghana, Etiopien och Uganda på grund av mina föräldrars jobb. Jag hade tänkt att jag skulle bli läkare som pappa och kämpade länge för att bli antagen till läkarprogrammet. På vägen dit hittade jag barnmorskeyrket och det är jag så glad för idag, jag tror det passar mig bättre än läkaryrket.

Asabea1 (1).jpeg

Asabea, stort tack för att du tar dig tid att prata med oss under din mammaledighet. Du har nyligen fått ditt andra barn – hur känns det?

Toppen! Bättre än väntat. Första tiden med min lilla har varit betydligt lättare än med min äldsta och storebror har än så länge tagit omställningen väldigt bra vilket underlättat så mycket. 

Du delade med dig av din hemförlossning via sociala media med fantastiskt fina bilder, filmer och innerliga ord. Kan du berätta lite om den erfarenheten och varför du valde att dela den med dina följare?

Det var en fantastisk upplevelse att få ta full kontroll över min födsel. Att jag fick skapa mina egna förutsättningar och tillåta kroppen att jobba ostört precis så som jag önskat var fantastiskt stärkande för mig. 
Jag pratar om födslar mycket på min instagram så det kändes naturligt för mig att dela med mig av min egen. Det kändes särskilt viktigt då min födsel faller utanför den svenska normen och jag ville visa att det går att göra på det sättet med. 

Och på tal om innerlighet, du är en stark förespråkare för kvinnohälsa och varje kvinnas rätt till en säker graviditet och förlossning på sina egna villkor. Varför är det här ämnet viktigt för dig och finns det något du tycker du att vi alla borde känna till?

En graviditet och en födsel är bland det största och mest omvälvande en person kan genomgå, det är något som präglar än genom livet sen. Det påverkar inte bara en i stunden utan lång tid framöver och ens föräldraskap och i förlängningen barnen. Jag tycker vi ska behandla den processen varsamt och lita på dem som föder och deras förmåga att föda barn och fatta egna beslut, oavsett hur de väljer att göra. Jag vill att makten ges till de som föder och vi i vården ska vara där för att bistå dem i sin födsel, att vi ska se till individens behov snarare än normen. Jag tror det skulle gynna inte bara den enskilda personen utan även samhället i stort. 
Jag vill att alla ska känna till sin rätt att ta anspråk på sin egen födsel.

Asabea2.jpeg

Som barnmorska, vilka tips vill du dela med dig av till förstagångsföräldrar som har resan framför sig?

Våga drömma och visualisera hur du vill ha det men att ha ett öppet sinne och vara beredd på att omvärdera och omformulera mål med tidens gång. Att vara varsam kring vilka råd du tar till dig. Jag vet att det kan vara svårt att lita på sin egen instinkt med första barnet men jag vill uppmana till att försöka och om inte man kan lyssna på sin instinkt så låt barnet visa vägen, lyssna till ditt barn som vet vad det behöver.

Vi var så glada att du som höggravid ville vara med som modell för vår nya kollektion, stort tack! Vilka plagg har varit dina favoriter under graviditet och amning?

Från er har det varit amningsbh och trosor, de har tjänat mig väl under två graviditeter och däremellan. Och mina två mest använda plagg hands down efter denna graviditet har varit era gravidleggings och amningsbhar

Som tvåbarnsmamma, finns det något du inte lämnar hemmet utan?

Inte direkt för jag är rätt glömsk. Men jag har ofta med mig nåt litet snack till min stora om humöret dippar och bärsjalen till min lilla. 

Vi gjorde en intervju med dig för två år sedan, när du precis hade blivit mamma för första gången. Vad har du lärt dig om dig själv efter att du nu har hunnit få din andra son?

Jag har lärt mig att jag har bra mycket mer tålamod än jag trodde. Jag kan bli stolt över mig själv som en person som haft rätt kort stubin tidigare i livet att jag har en sån god förmåga att behålla lugnet när det kommer till mina barn. Jag har också lärt mig, nåt jag såklart vetat innan men som jag verkligen fått se svart på vitt, att alla barn är så himla olika och att man därför inte kan förvänta sig att ett sätt, ett råd, funkar på alla barn. 

Asabea9.jpeg

Vad vill du föra vidare till dina barn?

Jag vill att de ska vara empatiska, hjälpsamma och generösa personer som vågar stå upp för sig själva och samtidigt ge andra plats. Tänker att det sistnämnda är särskilt viktigt i och med att jag har söner. Jag vill att de ska vara trygga i sig själva för att kunna bygga trygga relationer med andra.

Läs mer om andra mammor i serien Moms We Love här >