Emelie Törling

Namn: Emelie Törling

Yrke: Designer
Bakgrund: Har bott i London, Abu Dhabi, Sydney, LA och nu senast New York. Har jobbat som sångerska och är grundare av Leontine som säljer vintage cowboy boots och smycken tillverkade av återvunna material. Är även yrkesverksam som konstnär.
Bor: Stockholm, Sverige
Familj: man Gustaf, döttrar Anaïs och Aymeline
Aktuell med: Designer av Boob Chari-Tee AW19, är mammaledig och målar
Instagram: @emelietorling

Du är grundare av och designer på Leontine, berätta mer om idén bakom företaget och var ni är idag? 

Jag bodde i Laurel Canyon i Los Angeles en period 2011 och dekorerade egna vintage boots med unika vintage-detaljer som jag hittade på marknaderna där, till mig själv. När jag sen gick ut på stan så stannade sexton personer mig och frågade var de kunde köpa bootsen, så då hittade jag på där på gatan att jag hade en butik och skrev ner kontaktuppgifterna på en papperslapp och så startade jag Leontine. Jag började tillverka boots på beställning, och även tillverka smycken för hand i återvunnet silver. Artisten Cat Power, Kate Moss, stylisterna Katy England och Claire Richardson är några av mina kunder och nu senast så gjorde jag ett samarbete med Leontine för Alberta Ferreti´s sub-brand Philosophy di Lorenzo Serafini. Jag tillverkade alla bootsen för catwalkmodellerna SS18 för hand och vi släppte en kollektion på bland annat Barneys New York som sålde slut. Helt fantastiskt kul. Nu är jag mammaledig och tänker självklart på vad nästa steg är, men jag vill också fokusera på bara mina barn nu när jag är hemma, det är en så oerhört viktig tid. Vi får se whats next!

emelie-torling.jpg

Du har formgett höstens nya Chari-Tee, hur gick tankarna bakom modellen och trycket?

Vit t-shirt är det bästa jag vet. Jag använder själv bara kläder som är oförskämt bekväma, det ska vara mjukt, inget som skaver och bra kvalitet så att jag kan ha kvar plagget i åratal! Min önskan är att T-shirten jag designat ska bli plagget som den ammande mamman väljer om och om igen när hon tittar i sin garderob på morgonen. T-shirten som hon vill använda varje dag, till jeans, till tights, till bara trosor när hon går hemma eller när hon går ut, just för att den är så mjuk, blir skönare ju mer den används och dessutom snygg. Trycket målade jag för hand med pensel och oljefärg för att jag ville att det skulle kännas mänskligt. När saker inte är perfekt, färgen inte helt ifylld eller att något saknas, det är det som är det fina.

Du är ju även sångerska, vilka sånger sjunger du helst för dina barn?

Jag sjunger en brasiliansk sång när de ska sova som heter Undiú av Jiao Gilberto. Jag hörde den i Rio flera år innan jag fick barn men jag bestämde att jag skulle sjunga den som godnattsång för mina framtida barn för att den var så fin. Det har jag och min man gjort sen båda barnen föddes och båda barnen älskar den.

Efter att ha levt som småbarnsförälder både i New York och Stockholm, vad tycker du är den största skillnaden?  

Åh allt är stor skillnad, men största skillnaden är ju nog att allt är så rent, fräscht, lugnt och barnanpassat i Sverige. Varje restaurang har skötbord! Att ha friheten att göra det man gjorde innan trots att man har barn, går fint i Sverige på grund av tillgängligheten och det är härligt.

Du blev mamma för andra gången i juli förra året, har resan sett olika ut med dina två döttrar?

Anaïs föddes med akut snitt i New York i vecka 31 i mörkaste december, hon låg på sjukhus i två månader och jag kunde inte bo där med henne. Jag fick posttraumatisk stress och en förlossningsdepression som höll i sig i nästan två år. Det går inte att beskriva hur tufft det var, men jag klarade det och jag pumpade mjölk dygnet runt i två månader och åkte med den till sjukhuset så att hon skulle klara sig och växa. Idag är hon världens finaste fyraåring som mår bra och jag mår bra och nu har också Aymeline fötts. Hon kom mitt i sommaren i Sverige och vi tog det så lugnt och var bara med varandra och familjen under fem veckor. Den första månaden levde jag enligt en ayurvedabok för nyblivna mammor som var för mig helt ovärderlig. Jag gick in i bubblan som jag aldrig fick ny chans att bearbeta Anaïs födelse och första tid och kände att allt blev bra. Jag är så tacksam att jag är var jag är idag, båda barnen friska och vi alla mår bra. Det är en sådan lycka.

Boob_Chari-Tee_Emelie_Torling-10.jpeg

Nämn tre saker du inte vill vara utan i livet som småbarnsförälder? 

Bärsele i ekologisk bomull, kokosolja och yoga. Oumbärliga saker alla tre!

Vad är hållbarhet för dig?

Att uppskatta vad man har och ta hand om det. Köpa kläder och saker begagnat i den mån det är möjligt. Ta ansvar för de saker man köper nytt i den mån man kan, genom att bara handla där produkterna är tillverkade på ett bra sätt utan miljöfarliga kemikalier och dåliga arbetsförhållanden. 

Har du något smultronställe du längtar efter att visa dina barn?

Jag vill visa mina barn världen. Andra kulturer och hur storslagen och vacker naturen är och att vi måste ta väl hand om den. Förstår man hur stor världen är och får se hur andra människor lever, så får man en ödmjukhet inför livet och ett större perspektiv på tillvaron.

Vad hoppas du föra vidare till dina barn? 

Jag har två tjejer och jag vill inget hellre än att de förstår sitt egenvärde och aldrig någonsin kommer att tvivla på det. Jag hoppas ge dem inre styrka, mod att göra det de vill, mod att säga nej och ett jävlar anamma att inte ge upp.

Hur önskar du dig att världen ser ut som dina barn ska växa upp i?  

Så tuff fråga... Just nu ser det ju ut som om barnen kommer att växa upp i en katastrofvärld med miljöhotet, kärnvapen och den drivande högerextremistvågen, terrorismen och populismen. Men jag vill och hoppas och människan kommer ta sitt ansvar i tid. Jag vill att barnen ska växa upp och kunna få njuta av en frisk natur och att det finns en medmänsklighet och gemenskap som sträcker sig över länder och gränser. Drömvärlden.

Vad står högst upp på din önskelista? 

Mer tid för att måla kanske? Men samtidigt längtar jag också enormt mycket efter att få vara långledig i sommar med hela familjen. Alltid kombinationen som rockar. Balansen.