Prisca Kwaning

Namn: Prisca Kwaning
Yrke: Grundare av "The kind label" och modell för Boob Vår/Sommar 2020
Bakgrund: Född och uppvuxen i Amsterdam med en mamma från Holland och pappa från Ghana. Gick kreativ linje på gymnasiet och tog examen i redigering och medieproduktion.
Bor: I Amsterdam (eller sen i år, en liten bit utanför Amsterdam), Nederländerna
Familj: Pojkvän Daan och två döttrar, Madé 5 år och Nima 2 år
Instagram: @thekindlabel @priscakwaning

Berätta lite om din resa och hur du blev den personen du är idag.

Jag visste aldrig vad jag ville göra eller vad jag ville bli när jag var yngre. Jag är inte en person som planerar utan jag tar livet lite som det kommer, dag för dag. Från början pluggade jag psykologi men slutade efter halva utbildningen och började studera editering och medieproduktion istället. Efter att jag tog examen började jag jobba heltid som modell ett tag innan jag hittade det jag verkligen brann för och startade företaget The kind label.

Som person är jag självständig och har ett starkt psyke. Jag kan vara väldigt rolig och utåtriktad, men när jag är fokuserad är jag också en person som kan stänga in mig i huset en hel dag, helst utan någon form av kommunikation.

Jag tror att en stor del av min resa, vem jag är och var jag är idag, har att göra med att jag är uppfostrad av en ensamstående mamma. Hon lärde mig att vara oberoende och inte vänta på någon annan. Jag tror att det har gjort mig till en stark person men ibland även lite av en ensamvarg som kan upplevas som lite kärv och med ett tydligt kontrollbehov. Nästa stora fas i min livsresa var att bli mamma och att fullständigt hänge mig i mammarollen och inse hur berikande det är att primärt få fokusera på någon annan.

boob-prisca-kwaning-12.jpeg

Du är grundare av företaget The kind (@thekindlabel). Berätta mer om idén bakom företaget och hur det ser ut idag.

Att starta The Kind var ett logiskt resultat av allt jag var fokuserad på för nästan 5 år sedan. Eftersom jag själv precis blivit mamma började jag utveckla produkter för barn.  Tack vare mina rötter tillverkas produkterna i Ghana. Sortimentet är etiskt producerat och produkterna är snälla mot både människor och miljö, för jag är övertygad om att det är vad alla företag och produktionskedjor bör sträva efter. Vi måste växla till en industri där människors välfärd och ekosystemets hälsa väger tyngst. The Kind är ett kreativt bidrag till den förändringen.

Idén till The kind började ta form under min första graviditet. Att starta ett företag och designa saker var helt nytt för mig, så det handlade helt och hållet om att försöka, att misslyckas och att inte ge upp på vägen. Min målsättning för The kind var aldrig, och är fortfarande inte, att växa så snabbt som möjligt utan jag fattade bara de beslut som kändes naturliga och justerade  detaljer under tiden vi arbetade och sakta men säkert började varumärket ta form.

Kollektionen består till största delan av handvävda "moses-korgar", rottingmöbler och växtfärgade textilier. Alla våra produkter är tillverkade i naturliga material och i samarbete med små företag och oberoende hantverkare, både män och kvinnor, i Ghana. Vi respekterar den tid det tar för varje produkt att tillverkas och vår målsättning är att skapa tidlösa och unika produkter som ska hålla under lång tid.

Just nu arbetar jag med öppningen av ett showroom i centrala Amsterdam och det är nästa steg i vår resa. Vi växer sakta men stadigt, vilket betyder att vi nu ser en mer stabil efterfrågan på de metoder som våra hantverkare jobbar med. Tidigare upplevde hantverkarna att efterfrågan på deras produkter var ganska svag på grund av lång tillverkningstid och låg avkastning. Industrier och maskiner ersätter traditionella tekniker i snabb takt runtom i världen. Jag tycker att det är viktigt att bevara de traditionella teknikerna och det är anledningen till varför jag försöker arbeta med olika lokala hantverkar och affärsverksamheter i flera delar av Ghana. Det gör inte processen enklare men det bidrar till att vi på sikt verkligen kan göra skillnad.

Nämn tre saker du inte skulle vilja vara utan i ditt föräldraliv.

1. Mat i största allmänhet, haha! Båda mina döttrar, särskilt Madé, har väldigt god aptit och jag kan omöjligt lämna huset utan att ta med någon form av hälsosamt snacks.

2. Min cykel. Jag kör inte bil, så jag uträttar alla mina ärenden med hjälp av min cykel och med båda barnen på den. Efter att vi flyttade lite utanför Amsterdam köpte jag en elcykel och den bidrar till ännu mer flexibilitet.

3. Bad. Eftersom vi inte lever i ett riktigt varmt land måste ju barnen mestadels vara fullt påklädda. Jag var inte så förtjust i att bada tidigare men efter att mina döttrar kom insåg jag hur mycket gott det gjorde oss att ta varma bad tillsammans.

Har du några favoritställen i Amsterdam eller i Ghana?

I Amsterdam gillar jag att vara i "Het Amsterdamse bos" som är Amsterdams skogar. Det är inte särkskilt stora områden om du jämför dem med Sverige till exempel, men det är ändå riktig natur som ligger väldigt nära stan. Där kan man simma, paddla kanot eller bara ta långpromenader i naturen.

"De school" är också en av mina favoritplaser. Det är en ombyggd skolbyggnad (därav namnet) som inhyser en riktigt bra restaurang, ett café, en nattklubb, ett gym, ett galleri och flera kreativa studios.

I Ghana, är nog min favoritplats hos min familj eller i workshops där de hantverkare jag jobbar med håller till. När jag var yngre brukade jag besöka Ghana tillsammans med min pappa och min bror och vi brukade bo i familjens hus i Tema, en stor hamnstad nära huvudstaden. När jag startade The kind reste jag mestadels till Ghana i jobbet, så jag har ännu inte haft möjlighet att ta mig tid att resa runt i hela landet ännu.

För att komma till hantverkarna som väver våra moseskorgar reser jag norrut till Bolga-regionen som ligger nära gränsen till Burkina Faso. Bolga har en helt annan känsla än både Tema och huvudstaden Accra. Där är det både avslappnat och traditionellt. Där finns till exempel inga trottoarer så många av ärendena utförs med cykel, vilket överraskade mig första gången jag var där. Det är verkligen en härlig atmosfär och jag skulle gärna även vilja upptäcka allt övrigt som Ghana har att erbjuda.

Vad hoppas du kunna föra vidare till dina barn?

Jag hoppas att de känner att jag är en trygg hamn som alltid finns där för dem och att de kommer att känna att de alltid är välkomna. Jag vill att de ska leva sina egna liv, göra sina misstag, upptäcka saker och fatta sina egna beslut. Jag hoppas att de kommer att vara öppensinnade och känna sig fria och älskade.

boob-prisca-cat-2.jpeg

Hur önskar du dig att världen ser ut som ditt barn ska växa upp i?

Jag skulle önska att flickorna fick växa upp i en värld där människor visar acceptans och respekt gentemot alla människor och gentemot moder jord och allt liv som finns här.

Vad står högst upp på din önskelista just nu?

Min högsta önskan är att resa över Ghana med min bror och med min lilla famil. Jag vet inte säkert när jag kommer att göra det (men jag är säker på att jag kommer att göra det någon gång). Jag skulle önska att jag kunde planera in en ledig månad och bara åka iväg på vägarna i Ghana och få upptäcka och lära mig mer om landet min pappa kommer ifrån och där jag hittade min jobbmässiga glädje och passion. Att få träffa nya människor och få lära mig mer om nya hantverk.

boob-prisca-kwaning-5.jpeg