Hoppa till innehållet

Fri frakt vid köp över 699 SEK

🌱 Klimatkompenserade leveranser och returer

Språk:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:

Boob x Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna är en organisation som har arbetat för kvinnors rättigheter världen över i 30 år. Idag är de en av världens främsta kvinnorättsorganisationer som tillsammans med över 100 lokala partnerorganisationer når ut till kvinnor i 20 länder drabbade av krig och konflikt. Många kvinnor världen över kämpar fortfarande för rättigheter som vi i Sverige ser som självklara och därför jobbar Kvinna till Kvinna för att pusha för förändring där det behövs som mest med målet att stärka kvinnors inflytande och makt, sätta stopp för mäns våld mot kvinnor och skapa förutsättningar för alla kvinnor att ta makt över sina egna liv.

 

Kvinna till Kvinna stöttar kvinnor på några av världens tuffaste platser

 

Bild till landningssida.jpg

Vi stöttar Kvinna till Kvinna genom att donera 10% av intäkten för varje såld Chari-tee, en statement-T-shirt som arbetar för mammor i alla led och den ultimata peppen till alla mammor som behöver påminnas om att ”Damn you’re a good mother!”

 

Petra-totterman-andorff_Kvinna-till-kvinna.jpg
 

5 frågor till Petra Tötterman Andorff

Vi har ställt fem frågor till Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Berätta kort om din bakgrund och varför du började jobba med Kvinna till Kvinna?

Så länge jag kan minnas har jag velat arbeta med frågor som bidrar till förändring. Det blev fokus för mina studier både i Sverige och internationellt, och det tog mig så småningom till New York och ett uppdrag för kvinnors rättigheter på världens äldsta kvinnofredsorganisation Women’s International League for Peace and Freedom.

Jag sökte mig till Kvinna till Kvinna för att min stora drivkraft är att stärka kvinnors rättigheter och applicera ett jämställdhetsperspektiv på internationella frågor som fred och säkerhet. Som generalsekreterare får jag jobba med precis de frågorna – min barndomsdröm att jobba för en jämställd och fredlig värld blev verklig!

 

Kvinna-till-kvinna_Nordmakedonien.jpg

Kvinnorättsförsvarare från Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer vittnar om hat och hot. Trots det väljer de varje dag att envist fortsätta stå upp för sina mänskliga rättigheter. Bilden är tagen under en 8 mars demonstration i Skopje, Nordmakedonien. Foto: Maja Janevska Ilieva
 

Vad är Kvinna till Kvinnas främsta mål?

Kvinnors rättigheter behöver försvaras, överallt och varje dag. Vi lever i en värld där var tredje kvinna utsätts för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid. 12 miljoner flickor gifts bort i barnäktenskap varje år och i ett antal länder är det fortfarande tillåtet för män att stoppa sina fruar från att ta ett jobb. Och i 15 länder är det tillåtet för män att stoppa sina fruar från att ta ett jobb. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att det ser ut på det här sättet och det är därför Kvinna till Kvinna finns. Vi jobbar varje dag för att stärka kvinnors rättigheter, och vårt mål är en jämställd värld där alla kvinnor har makten över sina egna liv.

Kvinna-till-kvinna_Rwanda.jpg

Olivia (mitten) grundade Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda med visionen att stärka de mest utsatta kvinnorna, barnen och ungdomarna. Idag hjälper hon hund¬ratals tonårsmödrar att bygga upp sina liv igen. På bild tillsammans med Lea (vänster) som är 18 år och Honorine (höger) som är 17 år och är två av flickorna i Empower Rwandas program. Foto: Gloria Powell

På vilket sätt ser du att Kvinna till Kvinnas arbete har gjort eller gör störst skillnad?

Kvinna till Kvinna arbetar på flera nivåer och vi arbetar långsiktigt. Vi finns i maktens korridorer och ser till att hålla frågan om kvinnors rättigheter aktuell på global nivå, som i FN, och på landnivå för att exempelvis skapa lagstiftning som skyddar kvinnor. Men även på lokal nivå för att till exempel se till att kvinnor som utsätts för våld får stöd och skydd och mer kunskap om sina rättigheter. Det går att göra världen mer jämställd, och ett av flera viktiga framsteg var när vi och våra partnerorganisationer såg till att de kvinnor som utsattes för våldtäkter under krigen på Balkan under 90-talet nu äntligen har rätt till upprättelse och ekonomisk kompensation. På samma sätt stöttar vi nu kvinnorättsorganisationer i Ukraina så att våldsutsatta kvinnor kan få stöd och hjälp.

Kvinna-till-kvinna_Bosnien-hercegovina.jpg

Adrijana, Selma och Amina från TRIAL International, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina. De stödjer offer och överlevare av sexuellt våld i krig och konflikt att få rättvisa och upprättelse. Foto: Imrana Kapetanović

Vilka länder ligger längst fram vad gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter? Var upplever du att jämställdheten är mest hotad?

Ser man till statistiken så är Sverige mest jämställt bland EU-länderna, och när det gäller hela världen så ligger Norge i topp. Jämställdheten är mest hotad i de länder där religiösa, konservativa och nationalistiska krafter gör gemensam sak för att tvinga in kvinnor i en traditionell kvinnoroll som maka och mor, och ta ifrån henne rätten till abort. Under 2022 drog till exempel USA tillbaka den landsomfattande rätten till abort.

boob-kvinna-till-kvinna-3.jpg

Bild från flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Foto: Christopher Herwig
 

Upplever du att jämställdhet har kommit högre upp på agendan?

Ja – och nej. I Sverige och nordvästeuropa har frågorna lyfts mycket, speciellt rätten att slippa sexuella övergrepp och trakasserier, som i samband med #metoo. I andra delar av världen, som Östeuropa, Brasilien men även USA och länder i Mellanöstern, så sägs det att ”jämställdheten har gått för långt”, och det sker inskränkningar i kvinnors rättigheter. I Ryssland är det till exempel numera tillåtet att slå sin fru, om våldet inte medför att hon hamnar på sjukhus.

Din vara ligger nu i varukorgen