Miljövänliga tvättråd

På Boob jobbar vi hela tiden med att se över och begränsa vår miljöpåverkan, i alla led. Men visste du att den allra största mängden energin går åt när du tvättar dina kläder? Genom att tänka på hur du tvättar kan du bidra till att minska din miljöpåverkan, samtidigt som dina kläder håller längre.

Airdry_washingline.jpeg

Tvätta inte i onödan

Det är enkelt: tvätta inte kläder som inte är smutsiga. Många gånger räcker det fint att vädra plagget.

Behandla fläckar fort

Får du en fläck på ditt Boob-plagg, behandla den så fort som möjligt. Galltvål kan även vara effektivt mot feta fläckar som bröstmjölk. 

Sänk tvättemperaturen

På Boob märker vi alla våra plagg med högsta tillåtna temperatur. Men välj gärna en lägre. Det går åt ungefär hälften så mycket energi per tvättprogram i 40ºC som i 60ºC. Och de flesta tvättmedel tvättar lika bra i lägre temperaturer. Välj högsta tillåtna temperatur om ditt plagg är hårt smutsat, men tvätta det aldrig varmare än så.

Fyll tvättmaskinen

Sortera plaggen efter färg och temperatur. Fyll tvättmaskinen helt, men packa den inte. En maskin är full när du kan hålla en knytnäve ovanför smutstvätten utan att pressa ihop kläderna. Använd energisparprogrammet som de flesta moderna tvättmaskiner har.

Välj ett miljömärkt tvättmedel

Använd ett miljömärkt tvättmedel, fritt från optiska vitmedel och fosfater som är skadliga när de hamnar i naturen.

Till färgade kläder använder du ett tvättmedel som är avsett för kulörtvätt. Dosera efter anvisningarna på förpackningen. Att överdosera gör inte plaggen renare, däremot kan de få tvättmedelsfläckar. För att kunna dosera rätt behöver du veta om vattnet där du bor är hårt eller mjukt. Sköljmedel kan du hoppa över; våra plagg är ändå mjuka och sköna efter tvätt. Ju färre kemiska tillsatser, desto bättre för miljön.

Överge inte tvätten…

Låt inte plagg ligga kvar blöta i tvättrumman för länge. Det kan ge färgskador och ränder.

Undvik kemtvätt

Kemtvätt är en process där kläderna rengörs med hjälp av lösningsmedel. Och när de här lösningsmedlen sen hamnar i naturen har det en negativ påverkan. Vi på Boob gör inga kläder som kräver kemtvätt, alla våra plagg kan tvättas hemma i din tvättmaskin.

Låt tvätten självtorka

Vi rekommenderar aldrig torktumling av våra kläder. Dels för att det sliter onödigt mycket på plaggen men också för att det kräver så mycket energi. Om du använder torkskåp är det viktigt att inte använda högre temperatur än du tvättat i. Torkar du varmare än så, kan plaggen krympa.

Det allra bästa alternativet, för både miljön och kläderna, är att lufttorka. Skaka ur (vrid inte), häng och låt plaggen torka av sig själva. Vissa längre plagg mår inte bra av att hängas, dem har vi märkt med plantorkning. Den vanligaste orsaken är att de blir väldigt tunga när de är våta; om du hänger dem då kan de tänjas ut. En annan bra sak är att inte torka dina kläder i direkt solljus, för då kan de blekas.

Stryk med rätt temperatur

Stryk alltid med den temperatur som anges på tvättrådet. Tjockare partier av plagget kan blekas om strykjärnet är för varmt. Det är också bra att vända plagget ut-och-in före strykning, då blir det snyggast.