Hur funkar tygblöjor?

Tygblöjor erbjuder flera fördelar för både föräldrar och miljön. För det första är de mer kostnadseffektiva på lång sikt än engångsblöjor, eftersom de kan återanvändas om och om igen. Dessutom är tygblöjor skonsammare mot barnets känsliga hud, eftersom de är tillverkade av naturliga material och inte innehåller kemikalier eller parfymer. Genom att välja tygblöjor kan föräldrar också minska sin miljöpåverkan genom att minska mängden avfall som hamnar på soptippen. Slutligen främjar användningen av tygblöjor en hållbar livsstil genom att minska resursförbrukningen och bidra till en renare och grönare planet för framtida generationer.

Varför tygblöja?

Svaret kan sammanfattas i tre hållbara argument: tygblöjor är skonsammare mot huden, bättre för miljön, och blir betydligt billigare att använda i längden.

1. Våra tygblöjor är gjorda av naturliga material som är betydligt skonsammare för små känsliga barnrumpor än engångsblöjor i plast.

2. Tygblöjor är snällare mot miljön då du bara behöver köpa ett fåtal blöjor som räcker under hela blöjperioden, som sedan kan återvinnas.

3. Tygblöjor är bättre för hushållsekonomin eftersom de kan återanvändas igen och igen – under hela blöjperioden.

vimse-tygblojor-guide.jpg

Här nedan kan du läsa mer om våra olika blöjsystem:

Allt-i-ett blöja

Allt-i-ett blöjan är ett alternativ som inte kräver några extra inlägg utan har full funktion direkt. Med denna blöja blir blöjbytena enkla och smidiga. Blöjan finns i fyra olika storlekar för maximal passform.

Användning

Den mjuka och justerbara kardborren sätts enkelt omlott och gör blöjbytena enkla och smidiga, de praktiska tvättflikarna skyddar kardborrebandet från att fastna i övrig tvätt.

Den mjuka tätning kring benen ger en effektiv läckagebarriär och blöjan har ett vattentätt yttertyg (PUL) som andas, är mjukt och hållbart. Absorptionskärnan är av certifierad ekologisk bomullsfrotté och de fasta inläggen som kan vikas beroende på var man vill ha mest absorption är även de av ekologisk bomull.

Vad behöver du?

Om du tvättar var tredje dag och byter ca åtta gånger per dag behöver du 24 blöjor. Du kan också behöva extra inlägg för natten till de större barn.

vimse-allt-i-tva-blojbyxa.jpg

Allt-i-två blöja

Allt-i-två systemet är det mest prisvärda och ekonomiska alternativet då blöjan är justerbar och kan användas under nästan hela blöjperioden. Blöjan passar barn mellan 4-16kg.

Användning

Blöjan växer med ditt barn och passar under hela blöjperioden. Blöjan består av en vattentät ytterbyxa, sedan adderar du inlägget som passar ditt barn bäst. Allt-i-två inläggen är speciellt utformade för blöjan där de knäpps ihop med byxan, dessa inläggen kommer i två storlekar. Har du en liten bebis under ca 8 kg kan det räcka med att du använder det lilla inlägget. Har du ett stort barn eller behöver mer absorption under natten kan du lägga ett extra inlägg löst i byxan. Blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas.

Vad behöver du?

Våra allt-i-två produkter kan köpas separat eller i sett. Så du kan själv välja om du vill köpa blöjbyxan med eller utan inlägg. Detta gör att du kan komponera ihop bästa lösningen för just ditt barn. Skall du använda tygblöjor för första gången kan vårt startpaket rekommenderas. Vår rekommendation är att man har ca 6-8 allt-i-två blöjbyxor och 18 inlägg. Detta täcker ett behov för 8 byten om dagen och att de tvättas var tredje dag.

vimse-blojbyxa-guide.jpg

Blöjbyxa

Vår storleksanpassade blöjbyxa är en stor favorit hos många tygblöjeanvändare och är det mest flexibla systemet. Blöjan kan användas tillsammans med den formsydda frottéblöjan som är smidig att sätta på.

Användning

Lägg den formsydda frottéblöjan i blöjbyxan och justera passformen med kardborren. Var noga med att blöjan sitter innanför blöjbyxan. Du kan behöva förstärka med extra frottéinlägg under natten eller om barnet kissar mycket. När blöjan är smutsig lägger du den i tvätten, blöjbyxan kan användas vid 2-4 blöjbyten innan du tvättar den.

Vad behöver du?

Välj rätt storlek på blöjbyxan och inlägg efter hur mycket ditt barn väger. Du behöver 24 frottéblöjor och 3-5 blöjbyxor för dagligt bruk. Välj gärna olika blöjbyxor och prova dig fram vilken som passar ditt barn bäst. Du spar massor av tusenlappar!

vimse-tillbehor.jpg

Tillbehör

För att få ut bästa upplevelsen av blöjbyxan har vi olika tillbehör som kan underlätta i vardagen.

Frottéblöja

Formsydd blöja i ekologisk bomullsfrotté som sitter bra på barnet med hjälp av tryckknappar. Om barnet är litet kan du vika ner bakkanten och få en kortare blöja. Du kan själv reglera absorptionen genom att vika det lösa inlägget. Har du en bebis med snopp kan du lägga det dubbelvikta inlägget framtill i blöjan. Har du bebis med snippa brukar det vara bra med extra absorption mitt på blöjan.

Allt-i-två inlägg

Inläggen är specifikt anpassade för allt-i-två blöjbyxan där inlägget kan knäppas fast. Inlägget finns i tre olika varianter för att du skall hitta en variant som passar just ditt barn. Inläggen kommer i två olika storlekar.

Engångsinlägg

Inläggen är specifikt anpassade för allt-i-två blöjbyxan där inlägget kan knäppas fast. Inlägget finns i tre olika varianter för att du skall hitta en variant som passar just ditt barn. Inläggen kommer i två olika storlekar.

Frottéinlägg

Ett inlägg med extra hög absorptionsförmåga. Kan rekommenderas att användas under natten som extra inlägg.

Wet Bag

Wet bag är en förvaring som passar utmärkt till att förvara använda blöjor i tills det att man kommer hem. De fungerar lika bra till alla blöjmodeller. Förvaringen är tillverkad i laminerad polyester vilket gör att förvaringen är tvättbar. Våra wet bags finns i tre olika storlekar för att passa ditt behov. Vid förvaring av blöjor rekommenderar vi den större storleken.

vimse-alla-tygblojor.jpg