Hållbara material i våra mammakläder | Boob Design
Hoppa till innehållet

Boob använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

OK
Language:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:
Hållbara material i mammakläder från Boob Design

Våra hållbara material

För att ett plagg ska komma med i Boob-kollektionen måste det uppfylla flera hårda krav. Först och främst måste det vara en riktigt bra idé och en produkt som tjänar ett syfte. Hög kvalitet är en självklarhet, utöver det måste plagget sitta bra och vara funktionellt. Det ska också vara certifierat enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Och sist men inte minst ska det vara gjort av hållbart material.

Sedan 2008 har vi utökat andelen hållbara material, från 20% till 97% (mätt i vikt av vår totala produktion 2017). Målet är att den siffran ska bli 100%. Här är de hållbara material vi använder idag:

Boob-organic-cotton-sustainable_material

Ekologisk bomull

Grunden för ekologisk bomullsodling är ett långsiktigt, hållbart och resurssnålt produktionssätt. Odlingen sker helt utan skadliga bekämpnings- eller gödningsmedel. När du väljer ekologisk istället för konventionellt odlad bomull, gör du ett val som är bättre för både bomullsbönderna och miljön.

Återvunnen bomull

Återvunnen bomull tillverkas av bomullsspill som bearbetas till ett högkvalitativt garn. Fördelarna med att använda en redan befintlig fiber är att vatten-, energi- och kemikalieanvändningen minskar drastiskt. Dessutom krävs inga bekämpningsmedel och man nyttjar inte odlingsbar mark.

 

boob-eucalyptus-sustainable-material

Lyocell

Lyocell är en cellulosafiber. Den kommer från snabbväxande eukalyptus och andra typer av trä som växer i skogar som sköts på ett miljömässigt hållbart sätt. Odlingen kräver bara 5% av den mängd vatten som går åt vid konventionell bomullsodling. Tillverkningen av själva fibern sker i ett slutet system, vilket innebär att nästan allt vatten och alla kemikalier återanvänds.

 

boob-fiskenät-590-390

Återvunnen polyamid

Till våra BH:ar, tights och leggings använder vi Q-nova® , ett garn som är tillverkat av återvunnet industriavfall. Till våra badkläder använder vi ECONYL®, ett garn tillverkat av gamla fiskenät och annat industriavfall som har re-genererats och fått nytt liv. Genom att använda material gjort av sopor bidrar vi till att minska sopberget samtidigt som vi sparar på jordens naturtillgångar av råolja.

 

Boob-petbottles-sustainable-material

Återvunnen polyester

All fleece i kollektionen är gjord av återvunna PET-flaskor. Det är ett material som kräver mindre energi att framställa än traditionell polyester. Och dessutom spar vi på jordens naturtillgångar av råolja.

 

MIKROPLASTER I HAV OCH NATUR

Alla textiler släpper fibrer vid tvätt, men i olika hög grad. När ett fleeceplagg tvättas släpper det ifrån sig mikroplaster. Mikroplastföroreningar är en fråga som för närvarande diskuteras intensivt på global nivå och det finns en ökad medvetenhet om hur mikroplaster i havet utgör ett hot mot vår marina miljö.

 

VAD MAN KAN TÄNKA PÅ SOM KONSUMENT

Många tvättar sina kläder för ofta, vilket sliter onödigt hårt på både kläderna och miljön. Så länge ett klädesplagg inte är alltför hårt nedsmutsat räcker det ofta att vädra plagget istället för att tvätta det. För att minimera spridning av mikroplaster vid tvätt av fleeceplagg rekommenderar vi att plagget tvättas före användning och att man använder ett kort och skonsamt tvättprogram, eftersom fleecen då släpper ifrån sig färre mikroplaster.

 

FORSKNING FÖR FRAMTIDEN

Det pågår i dagsläget ett antal tester på hur mycket fibrer olika tyger släpper och vilka faktorer som påverkar det. Vi vill hellre vara en del av lösningen än problemet i framtidens textilbransch. Därför deltar vi just nu i två forskningsprojekt i samarbete med Mistra Future Fashion, där ett av projekten handlar om just mikroplaster. Syftet med projekten är att leverera kunskap och hitta nya mer miljöoptimala lösningar för modebranschen.

 

Toppen
Din vara ligger nu i varukorgen