Hoppa till innehållet

Fri frakt vid köp över 699 SEK

🌱 Klimatkompenserade leveranser & returer

Språk:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:
Boob ekologisk bomull hållbarhetsundersökning

Undersökning: Svenska mammor gör medvetna klädval!

Svenska mammor blir mer och mer medvetna och tycker att såväl juste produktion som grönare, mer hållbara, material och kläder testade för skadliga kemikalier är viktiga aspekter när de köper kläder. Det framgår av en undersökning som svenska mammamärket Boob har genomfört bland 1 419 svenska kvinnor som är gravida eller nyblivna mammor.

Hela 19 procent svarar att det är helt avgörande för ett köp att kläderna är gjorda i hållbara grönare material. Över 72 procent menar att det är viktigt men inte helt avgörande för ett köp. I undersökningen Boob nyligen genomfört fick mammor svara på frågor gällande hur omtanke om miljö, hållbarhet och produktion påverkar deras val när de handlar kläder. Boob genomförde en liknande undersökning 2013. En glädjande slutsats när svaren jämförs med årets resultat är att svenska mammor blir mer och mer medvetna om såväl miljö som juste produktion. År 2013 svarade till exempel tre av tio att det är avgörande för ett köp av kläder att de inte innehåller skadliga kemikalier. 2016 ger mer än hälften av mammorna, 51 procent, samma svar.

-    På Boob är vi övertygade om att vi alla kan, och måste, bidra till lösningar som är hållbara även för nästa generation. För oss, som jobbar med mammor som målgrupp, känns det självklart och extra roligt då vi har kunder som är, och blir allt mer, engagerade och pålästa i frågor som rör både miljö och socialt ansvar. Precis som undersökningen tydligt visar, säger Mia Seipel, grundare och kreativ chef på Boob.

Material och kemikalier 
På frågor om vikten av att kläderna är gjorda i grönare hållbara material, som till exempel ekologisk bomull och lyocell, svarar 91,5 procent av de svenska mammorna i undersökningen att de hellre köper kläder i hållbara material.

 • 19 procent menar att det är helt avgörande för ett köp.
 • 72,5 procent svarar att det är av vikt men inte avgörande för ett köp.
 • 3,5 procent svarar att det inte är av vikt och 5 procent har inte funderat kring detta.
 • 94 procent av mammorna som deltog i undersökningen svarar att det är av vikt att deras kläder inte innehåller skadliga kemikalier.
 • 51 procent i Boobs undersökning svarar att det är viktigt och avgörande för ett köp att deras kläder inte innehåller skadliga kemikalier.
 • 43 procent tycker att det är av vikt, men inte avgörande för ett köp.
 • 1 procent svarar att det inte är av vikt om kläder de köper innehåller skadliga kemikalier och 5 procent har inte funderat kring detta.
   

Juste produktion 
På frågan om det är viktigt att kläderna är producerade under justa arbetsförhållanden som till exempel säker arbetsmiljö, rätt till anständig lön och förbud mot barnarbete svarar 95 procent att det är en viktig aspekt när de köper kläder.

 • 54 procent svarar att det är viktigt och avgörande för ett köp.
 • 41 procent säger att det är av vikt, men inte helt avgörande för ett köp.
 • 2 procent svarar att det inte är av vikt och 3 procent har inte funderat kring detta.
   

Långt liv och nytt liv 

 • 99 procent tycker att kvalitet och design som håller länge är viktiga aspekter när de köper kläder.
 • Drygt två av tre, 68 procent, svarar att det är viktigt och avgörande för ett köp att kläder är gjorda i en kvalitet och design som håller länge.
 • 30,5 procent svarar att det är av vikt men inte avgörande när de handlar kläder.
 • 1 procent svarar att det inte är av vikt och 0,5 procent har inte funderat kring detta.


Boob ställde i undersökningen en fråga om vad kvinnorna gör med kläder de inte längre använder. 52 procent av mammorna i undersökningen svarade att de ger kläder de inte längre använder vidare till vänner eller välgörenhet. 20 procent sparar kläderna för att använda längre fram. 12 procent säljer dem i andra hand medan 15 procent återvinner i klädåtervinning, enligt svaren i undersökningen. En försvinnande liten andel, knappt 1 procent, svarar att de slänger kläderna.

Fakta om undersökningen

Undersökningen genomfördes under september 2016 med 1419 svarande svenska mammor. Av de som svarade väntade 29,7 % barn, 65,8 % var nyblivna föräldrar. 4,5% passade inte in i någon av de beskrivningarna. Boob genomförde sin undersökning 2013 med 685 respondenter.

Boobs hållbarhetsarbete

Boobs designfilosofi är att göra kläder som fyller ett syfte. Gjorda i en ren och tidlös design och hög kvalitet är det plagg som tål att användas, tvättas och älskas – av mer än en mamma.  2008 började företaget medvetet att ersätta alla icke hållbara material med hållbara material som exempelvis ekologisk bomull , lyocell, återvunnen polyester  och återvunnen polyamid. Sedan 2008 har Boob utökat andelen hållbara material från 20% till 83% 2015 (mätt i vikt av den totala årsproduktionen). Målet är att den siffran inom en snar framtid ska vara 100%. Alla plagg är testade för skadliga kemikalier och certifierade enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX® . Alla produkter produceras i Europa och Boob ställer höga krav på leverantörerna vad gäller miljömässigt och socialt ansvar. Alla nyheter i Boobs kollektion vår/sommar 2017 är gjorda i hållbara materialval.

Onsdag 14 december, 2016

 

Din vara ligger nu i varukorgen