Nässlor frästa i olivolja, 4-6 portioner
Ingredienser
1 l nyplockade nässlor
Ca 6-8 msk olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna. Torka av dem noga med en kökshandduk.
2. Värm olivoljan i en stekpanna. Lägg i nässlorna när oljan är varm och stek på medelhög värme. Vänd nässlorna i pannan tills de är lite frasiga.
3. Salta och peppra efter smak.
Gott att servera som tillbehör till det mesta till exempel en enkel omelett.
Nässelpesto, 4 portioner
Ingredienser
5 dl nyplockade nässlor
1,5 dl rostade solrosfrön
0,5 dl sötmandel
2 vitlöksklyftor
2 dl färskriven parmesan
2 dl olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna.
2. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelhög värme.
3. Stek nässlorna i några matskedar olivolja tills de mjuknat.
4. Mixa solrosfrön, mandel, nässlor, vitlök och olivolja.
5. Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Gott att servera med nykokt pasta eller servera som separat sås.
Tips! Får du pesto över spara den i en burk. Håller ca 5-7 dagar om den förvaras kallt i kylskåp.
Nässelsoppa, 4 portioner
Ingredienser
2 l nyplockade nässlor
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk vetemjöl
En liten skvätt grädde
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna och förväll i vattnet 8-10 minuter.
2. Ta upp nässlorna, låt dem svalna och krama ur dem lite, spara spadet.
3. Hacka nässlorna. Koka upp nässlorna med nässelspadet och buljongtärningarna.
4. Rör ihop smör och mjöl till redningen och klicka i den under omrörning till önskad konsistens.
5. Fortsätt att koka ett par minuter och smaka av med grädde, salt och peppar.
Soppan är god att servera med kokta ägghalvor.