Vårens primörer - nyttiga nässlor - Kläder för hela mammaresan!
Hoppa till innehållet

Boob använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

OK

Fri frakt över 699 kr

Just nu: få 3 BH till priset av 2! ​

Språk:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:

Vårens första primör, full av järn och alldeles gratis

Som lite vårinspiration vill vi dela med oss av vår favoritråvara just nu – nässlor! Denna första vilt växande primör kan på många ställen skördas redan kring påsk. Den är fullpackad med järn (toppen för dig som är gravid med lågt järnvärde). Och alldeles gratis. Ta på diskhandskar och klipp av de späda topparna på nässlorna. Tänk på att inte plocka nässlor som växer för nära trafikerade vägar. Nedan är tre av våra favoritrecept på hur du kan tillreda nässlorna.

boob-nettles-bc-2.jpg

Nässlor frästa i olivolja, 4-6 portioner
 

Ingredienser
1 l nyplockade nässlor
Ca 6-8 msk olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
 

Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna. Torka av dem noga med en kökshandduk.
2. Värm olivoljan i en stekpanna. Lägg i nässlorna när oljan är varm och stek på medelhög värme. Vänd nässlorna i pannan tills de är lite frasiga.
3. Salta och peppra efter smak.

Gott att servera som tillbehör till det mesta till exempel en enkel omelett.
 



boob-nettles-bc-3.jpg

Nässelpesto, 4 portioner
 

Ingredienser
5 dl nyplockade nässlor
1,5 dl rostade solrosfrön
0,5 dl sötmandel
2 vitlöksklyftor
2 dl färskriven parmesan
2 dl olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
 

Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna.
2. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelhög värme.
3. Stek nässlorna i några matskedar olivolja tills de mjuknat.
4. Mixa solrosfrön, mandel, nässlor, vitlök och olivolja.
5. Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Gott att servera med nykokt pasta eller servera som separat sås.
Tips! Får du pesto över spara den i en burk. Håller ca 5-7 dagar om den förvaras kallt i kylskåp.
 



boob-nettles-bc-4.jpg

Nässelsoppa, 4 portioner
 

Ingredienser
2 l nyplockade nässlor
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk vetemjöl
En liten skvätt grädde
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
 

Så här gör du
1. Rensa och skölj nässlorna och förväll i vattnet 8-10 minuter.
2. Ta upp nässlorna, låt dem svalna och krama ur dem lite, spara spadet.
3. Hacka nässlorna. Koka upp nässlorna med nässelspadet och buljongtärningarna.
4. Rör ihop smör och mjöl till redningen och klicka i den under omrörning till önskad konsistens.
5. Fortsätt att koka ett par minuter och smaka av med grädde, salt och peppar.

Soppan är god att servera med kokta ägghalvor.
 


 

 

Din vara ligger nu i varukorgen