Hoppa till innehållet

Fri frakt vid köp över 699 SEK

Psst! Just nu - upp till 70% rabatt i vår outlet!​

Språk:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:

Vet du vem som har gjort dina kläder?

Modeindustrin är en lång kedja och den består av människor. I ena änden finns du som bär plagget. I den andra de kvinnor och män som odlat bomullen, vävt tyget, sytt plagget. Som kund kan det vara svårt att se människorna och fabrikerna bakom plaggen. Det vill vi ändra på.

Fashion Revolution Week 20 - 26 april

Den 24 april 2013 dödades 1 138 textilarbetare och över 2 500 skadades när Rana Plaza-anläggningen kollapsade i Dhaka, i Bangladesh. Det blev startskottet för Fashion Revolution, en global, icke vinstdrivande rörelse med en årlig kampanj i centrum.

Den 20 - 26 april enar Fashion Revolution Week folk och företag över hela världen. Målet är att skapa medvetande om vad mode verkligen kostar. För människor och för miljön. Och för att visa världen att en förändring är möjlig. Till exempel när det gäller villkoren för de människor som tillverkar världens kläder.

 

Så här tänker vi på Boob

Vi har bestämt oss för att bara skapa plagg som tjänar ett syfte. Sedan ser vi till att de blir så miljöoptimala som möjligt, på alla sätt. Utifrån design, funktion, materialval och produktion. Det leder till kläder som har en lång livslängd. Som tål att användas, tvättas och älskas, om och om igen.

På Boob är vi stolta över våra producenter, som är noggrant utvalda för att deras arbete håller hög kvalitet och för att de delar våra värderingar vad gäller omtanke om människor och miljö. Vi bad tre av dem berätta mer om hur COVID-19 har påverkat dem, och hur de tror att det kommer att förändra modebranschen.

 


boob-calze-ileana-lp.jpg

Calze Ileana /Italien

Calze Ileana är en familjeägd fabrik i norra Italien som tillverkar våra strumpbyxor och seamless underkläder. Vi har arbetat med Calze Ileana sedan 2017.

Namn: Ileana Pinelli
Yrke: VD och grundare
Antal år inom textilindustrin: 50 år
 

Hur har situationen på din fabrik varit sedan utbrottet av COVID-19?
Italien har drabbats kraftigt av COVID-19-pandemin och Italien har varit nedstängt sedan början av mars. Vi agerade på den här nödsituationen genom att ställa om en del av vår produktion till att producera ansiktsmasker för civila arbetare. Det gjorde det möjligt för oss att undvika total nedstängning av fabriken. Vi vidtog också omedelbara åtgärder för att skydda våra arbetare. Vi ville inte sprida panik eller falsk information, utan bibehålla goda fysiska och mentala arbetsförhållanden medan vi fortsatte att arbeta för att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder, till exempel vad gäller sanitet och skift för att minska antalet människor, enligt regeringens direktiv.


Hur tror du att detta kommer att förändra modebranschen?
Jag tror att branschen måste tänka om vad gäller säsongsbetonade kollektioner, överproduktion och prisnedsättningar och på allvar ta hänsyn till miljön och klimatförändringarna.
 

_________________________________________________________________

 


boob-savas-lp-10.jpg

Savas / Grekland

Savas är en liten familjeägd sömnadsfabrik i Thessaloniki, Grekland där vi tillverkar en stor del av våra trikåplagg. Vi har samarbetat med Savas sedan 2017.

Namn: Ioannis Kofidis
Yrke: VD
Antal år inom textilindustrin: 35 år

 

Sedan utbrottet av COVID-19, hur har situationen på fabriken varit?
Bortsett från de hårda restriktioner som regeringen har genomfört har vi vid fabriken vidtagit ytterligare åtgärder för att skydda våra medarbetares hälsa. Det innefattar åtgärder som att kontrollera tempen på alla personal dagligen, flytta om i fabriken så att alla maskiner är placerade minst 2 meter ifrån varandra samt förse alla anställda med masker och handskar. Vi tillåter inte heller några besök till vår fabrik. Även fraktspeditörer hänvisas till ett speciellt rum för att leverera paket.

 

Hur tror du att detta kommer att förändra modebranschen?
Det är svårt att förutse framtiden, men vi är säkra på att när detta coronavirus är över kommer allt att bli annorlunda!

 

_________________________________________________________________

 

 

boob-paula-lp.jpg

Irmaos Rodrigues / Portugal

Irmaos Rodrigues är en familjeägd sömnadsfabrik i Barcelos, Portugal. De tillverkar merparten av våra GOTS-certifierade plagg i ekologisk bomull. Vi har arbetat med Irmaos Rodrigues sedan 2012.

Namn: Paula Santos
Yrke: Kundansvarig
Antal år inom textilindustrin: 30 årSedan utbrottet av COVID-19, hur har situationen på fabriken varit?
Trots de restriktioner som vår regering har infört beträffande social distansering och stängning av vissa sektorer så är industrisektorn fortfarande i drift, och så även vi på Irmaos Rodrigues. Än så länge har ingen av våra anställda blivit smittade och produktionen är fullt fungerande, även om vår personal har delats upp i skift i förebyggande syfte för att minimera eventuell spridning av COVID-19 bland vår personal.

 

Hur tror du att det kommer att förändra modebranschen i framtiden?
Eftersom denna erfarenhet fortfarande är väldigt ny kan jag inte specificera vilka förändringar som kommer att inträffa, men säkert kommer denna pandemisituation att leda till en anpassning av branschen.

 

*Notera att bilderna på arbetare utan skyddsmasker är tagna innan COVID-19.

 

_________________________________________________________________

 

Vad kan vi alla göra?

Tänk på hur du konsumerar. Att handla lite färre nya klädesplagg kan vara ett bra sätt att visa omsorg om både människor och miljö. Genom att handla second hand, sälja kläder som inte längre används eller lämna dem vidare till någon som har glädje av dem håller du kvar kläderna i loopen, och kläder som får stanna i loopen jobbar automatiskt för miljön.
 

IMG_4725 copy.jpg


Läs mer om alla våra fabriker och om människorna bakom våra kläder här.

 

 

 

Din vara ligger nu i varukorgen