Vet du vem som sytt din tröja? | Boob Design
Hoppa till innehållet

Boob använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

OK
Language:

Vid byte av språk gäller inte din kundvagn längre. Vill du byta språk?

OkejAvbryt ×
Skicka till:

Vet du vem som sytt dina kläder?

Modeindustrin är en lång kedja och den består av människor. I ena änden finns du som bär plagget. I den andra de kvinnor och män som odlat bomullen, vävt tyget, sytt plagget. Men vet du något om dem? Som kund kan det vara svårt att se människorna och arbetsförhållandena bakom plaggen. Det vill vi ändra på.

Fashion Revolution Week 24 - 30 april

Den 24 april 2013 dödades 1 134 textilarbetare och över 2 500 skadades när Rana Plaza-anläggningen kollapsade i Dhaka, i Bangladesh. Det blev startskottet för Fashion Revolution, en global, icke vinstdrivande rörelse med en årlig kampanj i centrum. Den 24 - 30 april enar Fashion Revolution Week folk och företag över hela världen. Målet är att skapa medvetande om vad mode verkligen kostar. För människor och för miljön. För att visa världen att en förändring är möjlig, till exempel när det gäller villkoren för de människor som tillverkar världens kläder.
 

Så här tänker vi på Boob

Vi har bestämt oss för att bara skapa plagg som tjänar ett syfte. Sen ser vi till att de på alla sätt blir så miljöoptimala som möjligt utifrån design, funktion, materialval och produktion. Vi gör kläder som har en lång livslängd och som tål att användas, tvättas och älskas, om och om igen.

boob-tag

All vår tillverkning sker i Europa, 51% i Portugal och 49% i Turkiet. Vi ställer höga krav på våra leverantörer vad gäller miljömässigt och socialt ansvar och samarbetar enbart med fabriker som respekterar vår Code of Conduct. Vi jagar inte bara bästa pris och de snabbaste leveranserna. Vi strävar efter att bygga långsiktiga och nära relationer med leverantörer som delar våra grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och omsorg om miljön.

 

Möt människorna bakom våra kläder

 

boob-maria-madelena-gomes-barroso

Namn: Maria Madalena Gomes Barroso

Ålder: 27 år

Bor: Barcelos, Portugal

Yrke: Mönsterkonstruktör på Irmaos Rodrigues 

Yrkesbakgrund: Har arbetat i branschen i 9 år

Hur upplever du att textilindustrin har förändrats sedan du startade, och hur tror du att den kommer att se ut om 10 år?

Våra kunder efterfrågar kvalitet före kvantitet i större utsträckning än när jag började. Därför tror jag att vi är värdefulla för dem. Om 10 år hoppas jag att vi fortfarande har den höga kvalitetsstandard vi har idag. Vi måste komma ihåg att hög kvalitet är nyckeln till nöjda kunder. 
 

Mer om fabriken Irmaos Rodrigues, där Maria Madalena arbetar:

Irmaos Rodrigues är en sömnadsfabrik och vår största samarbetspartner. De syr upp nära hälften av alla våra plagg, 48% för att vara exakt. Vi har jobbat ihop med Irmaos Rodrigues sedan 2012. Ett skäl är naturligtvis att de är skickliga nog att leverera den höga kvalitet ett plagg från Boob kräver. Men lika viktigt är att de delar våra grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och omsorg om miljön.

Belägen: I Gilmonde, Barcelos, Portugal

Antal anställda: 105 personer, varav 85 kvinnor och 20 män

Certifieringar: STANDARD 100 by OEKO-TEX® och GOTS

boob-irmaos-production-floor-1


 

_________________________________________________________________

 

 

boob-acatel-sandra-maria-pereira-gomes

Namn: Sandra Maria Pereira Gomes

Ålder: 41 år

Bor: Gilmonde- Barcelos, Portugal

Yrke: Arbetar med förberedning i kemiskt laboratorium på fabriken Acatel

Yrkesbakgrund: 22 år i branschen

Hur upplever du att textilindustrin har förändrats sedan du startade, och hur tror du att den kommer att se ut om 10 år?

Den huvudsakliga skillnaden jag märkt sedan jag började är de ökade kraven vad gäller produktkvalitet. Det har gett oss mer att göra men också ett mer mångfacetterat arbete. Över de nästkommande 10 åren hoppas jag att vi fortsätter att ha hög sysselsättning och att vi kan exportera våra varor i en allt större utsträckning.

 

Mer om fabriken Acatel där Sandra Maria arbetar:

Acatel, Acabamentos Têxteis SA är ett färgeri och textiltryckeri som sätter färg på merparten av våra kläder. Vi har arbetat med Acatel sedan 2014. De håller hög kvalitet och de delar vår syn på miljö och socialt ansvar. De innehar dessutom de certifieringar som är viktiga för oss för att garantera att våra kläder är juste producerade.

Belägen: I Gilmonde, Barcelos, Portugal

Antal anställda: 178 personer, varav 40 kvinnor och 138 män

Certifieringar: STANDARD 100 by OEKO-TEX®, ISO 14001, ISO 9001, GOTS, Bluesign Partners och CTW.

boob-acatel-dyeing-house


 

_________________________________________________________________

 

 

boob-avelana-bruno-filipe-ferreira-miranda

Namn: Bruno Filipe Ferreira Miranda

Ålder: 40 år

Bor: Barcelos, Portugal

Yrke: Avdelningschef

Yrkesbakgrund: Har alltid varit yrkesverksam inom textilindustrin

Hur upplever du att textilindustrin har förändrats sedan du startade, och hur tror du att den kommer att se ut om 10 år?

Jag upplever att kvalitetskraven ökat och även medvetenhet om miljön. Det är också en större efterfrågan på naturfibrer och ekologiska fibrer. I framtiden tror jag att textilindustrin i större utsträckning kommer att behöva använda sig av återvunnet material för att skapa nya fibrer och även ta ett större ansvar för miljön och för vår planet.

 

Mer om fabriken Avelana där Bruno Filipe arbetar:

På Avelana Fábrica de Malhas S.A. tillverkar man textilier och materialet till merparten av våra plagg tillverkas här. Vi har arbetat med Avelana sedan 2012.

Belägen: I Abade de Neiva, Barcelos, Portugal

Antal anställda: 42 personer, varav 3 kvinnor och 39 män

Certifieringar: GOTS och FAITRADE

boob-irmaos-warehouse


 

_________________________________________________________________


 

Vad kan vi alla göra?

Till att börja med: ta oss en funderare. Hur konsumerar jag? Här har vi större makt än vi kanske tror. Det här är några saker vi alla kan grunna på.

Köper jag kläder som smågodis? En människa har jobbat hårt för att tillverka plaggen. Och är priset väldigt lågt säger det något om vad den människan har fått betalt för sitt arbete. En annan aspekt är miljön: all produktion påverkar miljön.  Att handla lite färre nya plagg som får kosta lite mer, kan vara ett bra sätt att visa omsorg om både miljön och människorna.

Håller jag mina kläder i loopen? Måste ett nytt plagg innebära ”nytt från butik” eller går det att hitta nytt second hand? Har jag plagg jag kan sälja eller lämna vidare till någon som har glädje av dem? Kläder som får stanna i loopen jobbar automatiskt för miljön.

Sist men inte minst: var nyfiken. Ta reda på vem som gjort dina kläder och under vilka förhållanden. Ta kontakt med företagen direkt. Eller klicka på den här länken #WHOMADEMYCLOTHES? Den tar dig till Fashion Revolutions hemsida och deras kampanj.

Vi på Boob vill vara med och uppmärksamma Fashion Revolution Week för att vi tycker deras arbete är viktigt. Följ oss under veckan på Facebook och Instagram så berättar vi mer.  Och läs gärna mer om vårt arbete med hållbarhet och de material vi använder.

 

_________________________________________________________________

 

 

Toppen
Din vara ligger nu i varukorgen